Kultura

Збирка МСУРС богатија за мултимедијални умјетнички рад

Збирка Музеја савремене умјетности Републике Српске постала богатија за још једно рецентно умјетничко дјело.

Искрену захвалност дугујемо умјетничком пару диСТРУКТУРА који је реализацију своје изложбе у МСУРС имао у најтежим околностима и јеку пандемије вируса корона који су одлучили да мултимедијалну цјелину Locus Suspectus поклоне музеју у трајно власништво  

Цјелина Locus Suspectus је мултимедијални рад из 2018. године који се састоји од видео рада и акварела на папиру и бави се ишчитавањем и мапирањем мјеста атентата на аустроугарског пријестолонасљедника Франца Фердинанда. 

Централни дио овог мултимедијалног приказа чини видео рад Locus Suspectus заједнички рад диСТРУКТУРЕ и књижевнице Барби Марковић, који приказује орални пејзаж града Сарајева, концентришући се на мјесто атентата на Франца Фердинанда, простор испред Латинске ћуприје и раскршће улица Обала Кулина Бана и Зелених Беретки. Рад проблематизује како простор памти догађаје и како се кодови читају кроз вријеме.

Цјелина Locus Suspectus једна је од 6 цјелина изложених у оквиру изложбе “Story Lines“ коју је бањалучка публика имала прилике да погледа у периоду од 12.марта – 12. јуна.

Умјетнички пар, у коме равноправне улоге дјеле Милица Милићевић и Милан Боснић дјелује заједно кроз мултимедијалне пројекте од 2005. године под именом диСТРУКТУРА. Дипломирали су и магистрирали на Факултету ликовних уметности у Београду, на Одсеку за сликарство. Медији у којима раде су углавном фотографија, слика, цртеж и видео.Њихов рад је презентован је на више од 30 самосталних и више од 60 групних изложби у Србији и широм Европе, као и у Јапану и Египту. 

диСТРУКТУРА је учествовала и у резиденцијалним програмима и радионицама у Шпанији, Швајцарској, Немачкој, Аустрији, Холандији, Словенији, Италији, Финској, Египту и Србији.

Добитници су више награда и стипендија, међу којима је и Полок-Краснер грант за 2015. Радови умјетничког дуа диСТРУКТУРА налазе се у бројним јавним, приватним и корпоративним колекцијама, укључујући колекцију Х2 Центра за савремену уметност Аугсбург, Музеја савремене уметности Војводине, Културног центра Београда, Музеја града Београда, Теленор колекције, Окоље консалтинг арт ...

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog