SARS-CoV-2

UN: Svijet liječi simptome, a ne uzrok pandemije

Svijet liječi zdravstvene i ekonomske simptome krize izazvane virusom korona, ali ne i ekološki uzrok, tvrde autori izvještaja UN-a. Kao rezultat može se očekivati da će tokom narednih godina porasti broj bolesti koje životinje prenose na ljude.

Broj epidemija nastale prenosom bolesti za životinje na čovjeka se povećava. Ebola, Sars, virus Zapadnog Nila samo su neki od primjera zaraznih bolesti, a uzrok se može pronađi u uništavanju prirode i sve većoj potražnji za mesom, navodi se u izvještaju UN-a.

Prije Kovida-19, 2 miliona ljudi je umrlo od bolesti koje su prenijele životinje, dijelom u siromašnijim državama svijeta. Pandemija virusa korona je bila vrlo predvidljiva, kažu stručnjaci. "Kovid-19 može biti najgora, ali nije prva bolest", rekla je Inger Andersen, izvršni direktor UNEP-ovog programa za životnu sredinu.

U izvještaju piše da  jedan "zdrav" pristup koji ujedinjuje ljude, životinje i životnu okolinu je prijeko neophodan, kao i nadziranje i istraživanje bolesti koje predstavljaju prijetnju.

"Bilo je toliko odgovora na Kovid-19, ali je većina tretirana kao medicinski izazov ili ekonomski šok", rekla je Delija Grejs, vodeći autor izveštaja iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu  i Međunarodnog instituta za stočarstvo.

„Intenzivan porast ljudskih aktivnosti utiče na životnu sredinu širom planete, od bujanja ljudskih naselja do [proizvodnje hrane] do povećanja rudarske industrije“, rekla je Dorin Robinson, šef sektora za divlji svijet. „Ova ljudska aktivnost ruši prirodni ublaživač koji je nekada štitio ljude od brojnih patogena. Važno je pronaći suštinske uzroke, inače ćemo stalno reagovati na stvari. “

"Nauka je jasna, ako nastavimo sa eksploatacijom divljih životinja i uništavanjem naših ekosistema, onda možemo očekivati da ćemo imati povećanje bolesti koje životinje prenose na ljude u godinama koje su pred nama", rekla je Inger Andersen, prenosi Gardijan.

U izveštaju se ističu neke primjere upravljanja zonotskim rizicima. Tako je u Ugandi je smrtnost od groznice doline Rift smanjena korišćenjem satelitskih podataka da bi se predvidjeli obilne kiše, koji mogu proizvesti rojeve komaraca i pokrenuti epidemije.

Izveštaj je posljednje strogo upozorenje da se vlade moraju baviti uništavanjem prirodnog svijeta kako bi sprečile buduće pandemije. U junu, vodeći ekonomisti i UN rekli su da je pandemija koronavirusa „SOS signal za ljudsko preduzeće“, dok su u aprilu vodeći svjetski stručnjaci za biološku raznolikost rekli da postoji velika vjerovatnoća da će u budčnosti izbijati opasne bolesti, osim ukoliko se priroda ne zaštiti.

 

Frontal/A.G. 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog