EU integracije BiH

Pomoć EU u oporavku od poplava u BiH

Obilne padavine u Bosni i Hercegovini krajem juna 2020. su na sjeveroistoku zemlje uzrokovale poplave i klizišta, sa posljedicama za čak 15.000 stanovnika.

Mnogi su bili prisiljeni da napuste svoje domove usljed izlijevanja rijeka i potoka, te plavljenja kuća i putnih pravaca. Zbog poplava su uništeni mnogi voćnjaci i poljoprivredna dobra koji su često glavni izvor prihoda za veliki broj porodica. Poplave su takođe nanijele štetu i putnoj infrastrukturi i vodosnabdijevanju. Sve to je stvorilo dodatne izazove za zemlju koja se već suočava sa pandemijom koronavirusa. 

Evropska unija je zbog toga osigurala humanitarna sredstva za pomoć najugroženijima u iznosu od 65.000 evra. Ovim sredstvima Evropska unija podržava rad Crvenog krsta u pružanju hitno potrebne pomoći ugroženim osobama koje su pogođene poplavama u 15 opština i gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u okolini Tuzle. Ukupno 1.000 najugroženijih osoba koje su pogođene bujičnim poplavama, poput starijih, osoba sa invaliditetom i domaćinstava samohranih roditelja, dobit će novčanu pomoć koja će pokriti njihove hitne životne potrebe. Pored toga, aktivnosti na podizanju svijesti o higijenskim pitanjima će obuhvatiti 15.000 stanovnika, informišući ih kako da se sačuvaju od onečišćenja vode i zaraznih bolesti. Takođe, nova oprema pomoći će Crvenom krstu/ da se pripremi i odgovori na buduće poplave. Ova sredstva su dio ukupnog doprinosa Evropske unije Fondu za pomoć u katastrofama (DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Evropska unija je najveći donator za oporavak od poplava u BiH sa oko 84 miliona evra podrške lokalnim zajednicama koje su pretrpile ozbiljne štete u poplavama 2014. godine. Sredstva se koriste za direktnu podršku građanima kroz izgradnju ili obnovu stambenih jedinica i omogućavanje stabilnih i održivih izvora prihoda za ranjive porodice. Značajan dio ovih sredstava iskorišten je i za povećanje kapaciteta Bosne i Hercegovine kod prevencije i zaštite u oblasti integrisanog upravljanja rizika od poplava.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog