Vijesti

У Српској вакцине први примају медицинари који раде са "ковид 19" пацијентима

У Републици Српској први ће вакцине примити здравствени радници који раде са "ковид 19" пацијентима на секундарном нивоу, а према ријечима представника Института за јавно здравство РС сачињен је план вакцинације према којем су, у складу с количинама вакцина које стигну, приоритетне групе здравствени радници у секундарном и примарном нивоу те запослени и корисници у старачким домовима.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство, рекао је да су у току разговори о набавци вакцина из Русије, као и о томе да ли ће у питању бити 200.000, 300.000 или 400.000 доза.

Зељковић је истакао да се очекује да ће кроз ГАВИ Република Српска и Федерација БиХ добити по пар хиљада доза, које ће се у Српској одмах дистрибуисати на терену.

Јела Аћимовић, епидемиолог у Институт, навела је да након вакцинације приоритетних категорија, слиједи вакцинација старијих од 65 година, око 125.000 особа, а сљедеће су особе с хроничним обољењима која су подлога за ковид-19. Наредна фаза је радно способно становништво с одређеним приоритетима као што је наставно особље, запослени у вртићима, полиција...

Зељковић је рекао да ће преко COVAX механизма прве количине бити мање и неће бити складиштене него кориштене одмах, а крајем јануара очекује се опрема, донација УНИЦЕФ-а те ће се моћи складиштити више десетина хиљада доза.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog