Tehnologija

Udružene IT kompanije pokreću talas promjena: uz ICT Cortex do digitalne Crne Gore

Inovativna zajednica osniva ICT Cortex – udruženje za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore.

Predstavnici crnogorske IT zajednice (predstavnici kompanija Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate, Oykos Development) koja zapošljava 50% kadrova u IT sektoru i stvara 10% ukupnog izvoza Crne Gore, održali su 1. marta 2021. godine, osnivačku skupštinu udruženja ICT Cortex i time zvanično formirali ovo strukovno udruženje.

Članice osnivači će za potrebe ovog projekta izdvojiti više od milion evra, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja usvojen je Statut i izabrani članovi Upravnog odbora: 

Nenad Novović (Amplitudo), 

Sanja Gardašević (Alicorn),

Dejan Petković (Coinis), 

Branimir Bukilić (Data Design), 

Miloš Milošević (Fleka), 

Ivica Tatar (Logate), 

Filip Anđelić (Oykos Development)

Za predsjednika Skupštine izabran je  Branimir Bukilić, dok je Sanja Gardašević predsjednica Upravnog odbora. 



Udruženje ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju. Kako je istakla i Gardašević: “Udruženje će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da ova grana privrede postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.”

U naredne tri godine ICT Cortex će voditi Tarik Zaimović, osnivač i direktor kompanije Bild studio sa dugogodišnjim iskustvom u IT industriji, a u njegov timu će biti stručnjaci iz oblasti komunikacija, projektnog menadžmenta, edukacije, marketinga i prodaje: Vesna Purić, Tanja Dukić, Ferida Mandić, Valentina Beg Deljanin i Milena Aković. 

Zaimović je na osnivačkoj skupštini istakao: “Imajući u vidu jedan od glavnih problema IT industrije koji se odnosi na manjak stručnih kadrova, 70% pomenutog budžeta Udruženja biće usmjereno na edukaciju, odnosno stvaranje novih i jačanje postojećih kadrova.” Tako se kroz programe edukacije Udruženja Cortex, planira stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50% bude zaposleno.

Kroz planirane studijske posjete udruženja, cilj je da se stvori partnerska mreža kompanija i investitora koja će generisati dodatni izvoz kroz IT usluge i proizvode.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog