EU integracije BiH

Zajednička izjava više ambasada i Delegacije EU: Izbjegavati podizanje tenzija

U zajedničkoj izjavi ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ocijenjeno je da je 2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori i da pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje. 

Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana", navodi se u izjavi.

"Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU".

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog