Zanimljivosti

Pogledajte kako je izgledala umrlica za Stepu Stepanovića i šta je u njoj pisalo (FOTO)

Stepa Stepanović je zbog zasluga za prvu savezničku pobjedu u Velikom ratu – Cersku bitku, postao tek drugi čovjek koji je u Srbiji dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

I kako to obično biva, bila je riječ o izuzetno skromnom čoveku koji nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja i koji je, u mirnodopskom periodu, mnogo više volio svoj dom u Čačku nego dvorske balove i prijeme.

Zato i ne čudi koliko je voljen i poštovan bio u narodu. Kada je preminuo 27. aprila 1929. godine bila je to vijest koja je duboko pogodila hiljade ljudi o čemu svedoči i ova umrlica:Na njoj piše:

    “Veliki vojnik, pobednik sa Jedrena, Cera i Dobrog Polja, počasni član Udruženja rezervnih oficija i ratnika VOJVODA STEPA STEPANOVIĆ preminuo je i biće sahranjen u Čačku.

    Ratnici njegove nepobedive armije, bolno potreseni ovim velikim gubitkom za naciju i vojsku, duboko se klanjaju seni VELIKOG VOJVODE.

    Njegove zasluge za Otadžbinu i Naciju, njegova ljubav i staranje za vojnike – kao kult njegove ličnosti, biće najdraža uspomena u sećanju svih ratnika i rezervnih oficira.

    SLAVA VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU! SLAVA MU!

    U Beogradu,
    28. aprila 1929. godine

    Središna uprava Udruženja rezervnih oficira i ratnika”

Sahrana je održana 30. aprila 1929. u Čačku u kom je vojvoda provodio svoje penzionerske dane, a njoj je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević. To je ujedno bio najveći javni skup u Čač­ku tog vremena.

 

Izvor: istorijskizabavnik.com
Twitter
Anketa

Koliko je iskrena podrška Aleksandra Vučića Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog