Region

Demokrate: Rezolucijom smo bolje čuvali i branili Srbiju, nego Dačić svoju zemlju

"Naša ruka za bratski i iskren odnos uvijek je pružena, a srce otvoreno. Ali bratstvo nije ono što vi radite, i nije to prvi put. Za bratsvo je potrebno dvoje, gospodine Dačiću i ostali"

Rezolucijom o Srebrenici koja je usvojena u Skupštini Crne Gore, bolje se čuva i brani Srbija, nego što to radi predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, saopšteno je iz Demokratske  Crne Gore.

Iz ove partije poručili su da Dačić da da je iskren prema Crnoj Gori i da joj želi dobro da bi se možda trudio da Svetozar Marović bude izručen.

Dačić je ranije pozvao mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija da se uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, navodeći da se nova Vlada ponaša vrlo slično kao i ona koju je predvodio Milo Đukanović.

"Dačić u nimalo prijateljskom, ili makar diplomatski očekivanom neutralnom tonu koji teži objektivnosti, izriče nekoliko bizarnih neistina i zamjena teza koje se nikako ne mogu doživjeti kao konstruktivan pristup u odnosima dvije - po svemu bi trebalo biti - najbliže države. Tako gospodin Dačić ponavlja već temeljno raskinkanu laž da je Rezolucija usvojena prije par dana u Skupštini Crne Gore u stvari politički napad na Srbiju i Republiku Srpsku, kao i srpski narod u cjelini. Zbog čega to Dačić radi lako je pretpostaviti, ali mu poručujemo da može biti siguran da ni njemu, niti bilo kome drugom, to neće proći" navodi se u reagovanju Demokrata.

Poručuju i da posebno neće proći pokušaj "da se lažima i bez ikakvog postojećeg razloga dijele građani Crne Gore".

"Zbog toga predsjedniku Skupštine Srbije, koji je očito veoma neprofesionalno zaboravio Deklaraciju koju je prije cijelih jedanaest godina usvojio visoki dom kojim on danas predsjedava, a koju je po usvajanju potpisala tadašnja predsjednica Narodne Skupštine, upravo Dačićeva partijska koleginica Slavica Đukic-Dejanović, poručujemo da ne pokušava da zarad najbanalnijih i nimalo prijateljskih jeftinih političkih poena krivotvori crnogorsku rezoluciju, jer Skupština Crne Gore - za razliku od Skupštine Srbije - navela da srpski narod nije i ne može biti genocidan, niti smije snositi bilo kakve posledice, i najoštrije osudila sve zločine na teritoriji bivse SFR Jugoslavije. Tako da smo našom Rezolucijom bolje čuvali i branili Srbiju, nego Dačić svoju zemlju".

Demokrate se pitaju i zbog čega Dačić "i njemu slični" nikako da shvate da sa Crnom Gorom mogu samo bratski i prijateljski.

"I da kad je tako, većeg i iskrenijeg prijatelja od nas niti imaju niti su ikada imali nije na nama da objašnjavamo, ali veoma smo svjesni namjera i ciljeva takve politike". Jer, da je gospodin Dačić iskren prema Crnoj Gori, da joj želi dobro, možda bi se trudio da Svetozar Marović bude izručen? U tom duhu neiskrenosti i gospodin Dačić krajnje politikantski spočitava Crnoj Gori neistine i podmeće zle namjere, dok istovremeno odveć prelako zaboravlja poklonjenje Aleksandra Vučića žrtvama genocida, a posebno jasnu i nedvosmilenu ocjenu Milorada Dodika kako je u Srebrenici bio genocid. Da ne bismo mi govorili, neka to kaže Dodik za sebe: "Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica!“. Poštenom dosta". Da je to krajnje politikantski jeftino, ali i jasno nepošteno i neprijateljski prema Crnoj Gori i ovdašnjem narodu dokazuje i to što osim dvostrukih aršina glede Srebrenice, pregovarate sa liderima Kosova, kako biste Srbiji otvorili svjetska vrata. I to bi bilo pohvalno da ih istovremeno Crnoj Gori na sve načine neiskrenošću ne pokušavate zatvoriti, a posebno je razočaravajuće što na bijedan način pokušavate napraviti svađu i sukobe, produbiti podjele među narodom ove zemlje".

Iz Demokratske Crne Gore Daćiću su poručili da "s takvim odnosom i takvim antibratskim namjerama dalje ruke od Crne Gore".

"Jer za razliku od vas mi naše granice širom otvaramo za svu našu braću iz Srbije, jer mi smo najveći prijatelj srpskog naroda i države Srbije, i iskreni prijatelji smo do groba. Istom onom istorijskom čvrstinom kojom su naši preci na Mojkovcu dokazali bratstvo, obećavamo vam da se u unutrašnje stvari Crne Gore niko ne može miješati, dok je jednog jedinog Demokrate. Naša ruka za bratski i iskren odnos uvijek je pružena, a srce otvoreno. Ali bratstvo nije ono što vi radite, i nije to prvi put. Za bratsvo je potrebno dvoje, gospodine Dačiću i ostali", poručili su iz Demokratske Crne Gore.

 

Izvor: vijesti.me
Twitter
Anketa

Ko vas najviše voli?

Rezultati ankete
Blog