Kultura

Награда "Стражилово" за прву књигу Јелене Вујановић

Јелена Вујановић из Новог Града, која похађа докторске студије на Факултету политичких наука у Београду, међу добитницима је овогодишње награде "Стражилово" за најбољу пјесничку књигу објављену у "Бранковом колу".

Одлуком жирија награда је равноправно припала Милану Вићићу за књигу "Вечна пролећа", Бојани Кулиџан Громовић за "Небоглед", Јелени Вујановић за "Ма није ми ништа" и Филипу Божићу Дејановићу за "Збогом, симболи".

Вујановићева је рекла Срни да је била изненађена с обзиром на то да је ово њена прва књига објављена у марту и истакла да је награда значајна за младе писце који се први пут представљају публици.

Она је навела да је награђена књига поезије која је дуго настајала, а одабрала је назив који је на неки начин симболичан.

- То је карактеристика нас с ових простора, да смо тврдоглави и да и кад нам је најтеже кажемо - није ми ништа и идемо даље. Једна пјесма у књизи носи тај назив - нагласила је Вујановићева.

Према њеним ријечима, у првом дијелу су патриотске, а у другом емотивне, љубавне пјесме.

- Моје су пјесме супротност свему чиме смо били засипани у протеклом периоду - антипатриотским и дјелима без неког смисла - рекла је Вујановићева.

Вујановићева је навела да налази повезницу између писања и политичких наука, јер је и у политици веома значајно пренијети поруку, емоцију, вриједности.

Награда "Стражилово" свечано ће бити уручена 11. септембра код споменика Бранку Радичевићу на Стражилову на јубиларном 50. "Бранковом колу".

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog