Region

Godišnje je obiđe na stotine posjetilaca: Tajna opstanka čuvene kućice na Drini (FOTO)

Fotografije kućice izgrađena na stijeni i to nasred toka rijeke Drine obišle su svijet, ali malo ko zna da je prije ove sadašnje brza Drina za ovih pola vijeka trajanja odnijela čak šest kućica.

Dugo su neimari ovog nevjerovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na stijeni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom i u tome su uspjeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga – primjenili su poseban bezbjednosni sistem prije desetak godina, kako bi je sačuvali od nemilosrdne Drine.

“Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a rijeka nesmetano proticala. Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspjeli smo da je obezbjedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primjenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu koje se ne primjenljuju na kopnu”, rekao Milan Savić Miško, prenosi Rina.

On je upravo i jedan od graditelja prve kućice, koja je nastala davne 1969. godine kao dio dJečačke igre i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja, ali predstavljala je prekretnicu i predstavljala početak jedne izuzetne priče.

“U to vrijeme na tom mjestu smo se okupljali, družili ali i skakali sa stijene. U jednom momentu smo došli na ideju da nešto napravimo kako bi mogli da se sklonimo od vremenskih neprilika”, dodaje Milan.

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posjetilaca. Od dječačke igde Kućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posjetilaca.

“Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svijet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su do početka pandemije bili među najbrojnijim posjetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji”, rekao je Miško.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom ljetnje sezone postoji organizovan prevoz, a cijena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osjećaj zaista neponovljiv.

 

Izvor: b92.net 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog