Sport

Savićević: Sportska nepravda prema ruskim fudbalerima

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević rekao je da ne podržava isključenje ruske fudbalske reprezentacije iz plejofa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Savićević je rekao da brani pravo ruskih fudbalera da ne dožive sportsku nepravdu kao fudbalska reprezentacija Jugoslavije 1992. godine, kada nije mogla da ode na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, iako je izborila plasman.

“Moji saigrači i ja smo tada osjetili nepravdu i to ne bi smjelo da se ponovi”, rekao je Savićević za italijansku “Republiku”.

On je podsjetio da je sportske sankcije trpjela i jugoslovenska košarkaška reprezentacija, te da je njegova generacija “izgubila” tri velika takmičenja - dva evropska prvenstva 1992. i 1996. i Mundijal 1994. godine.

“Jedini razlog za to je bila politika i to nema nikakve veze sa sportom”, rekao je Savićević.

On navodi da bi pravo rješenje bilo da ruski fudbalski reprezentativci igraju plejof utakmice za Mundijal u Kataru na neutralnom terenu, bez zastave i intoniranja himne.

“Sportisti ne bi trebalo da snose krivicu za sve što se događa, trebalo bi da im se omogući da se takmiče”, rekao je Savićević, dodajući da je status Fife i Uefe jasan po tom pitanju i da fudbal i politika moraju da budu jasno odvojeni.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog