Kultura

Srpski dokumentarac "Dugo putovanje u rat" na Netfliksu

Dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića od prekjuče, na godišnjicu Sarajevskog atentata, počeo je da se prikazuje na Netfliksu, pred publikom od oko 70 miliona pretplatnika, u 30 zemalja Evrope.

Ovo je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa do sada najvećom distribucijom na popularnoj filmskoj platformi.

Film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine i prvi je dokumentarni film u svijetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svjetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svjetskog rata, događaja koji je oblikovao čitav 20. vijek.

Uz pomoć najeminentnijih svjetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Јugoslovenske kinoteke i još 15 svjetskih arhiva, ovaj "napeti politički triler" prati političke događaje u Evropi od kraja 19. vijeka do Јulske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svjetski rat planiran i pripreman godinama prije Sarajevskog atentata.

Prikazivanje na Netfliksu omogućiće da naša verzija istorije o kritičnom događaju konačno i možda prvi put bude dostupna tako velikoj svjetskoj publici.

"Dugo putovanje u rat" je premijerno prikazano van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu u martu 2018. godine, a televizijska premijera bila je na RTS-u 2018. godine na stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata.

 

Izvor: b92.netTwitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog