BiH

Da li je BiH spremna za moguće scenarije u vezi s ruskim gasom?

Dok se čeka odluka da li će ruski "Gasprom" nastaviti isporuku gasa za Evropu, nadležni na Starom kontinentu spremni su za sve scenarije, uvjereni su stručnjaci, koji u razgovoru za "Nezavisne novine" poručuju da ne dijele mišljenje odgovornih lica u BiH da je država adekvatno pripremljena za eventualni prekid dopremanja ruskog gasa, snabdjevenost količinama i moguće korekcije cijene.

Nakon desetodnevnog održavanja gasovoda "Sjeverni tok 1", koji bi trebalo da bude završen 21. jula, Britanski Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz kompanije "Gasprom", prenio je da će isporuka biti nastavljena, ali smanjenim kapacitetom.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kaže da bi eventualni prekid isporuke značio katastrofu za privredu svih država koje su zavisne od ruskog gasa.

Ipak, smatra da prekid isporuke Evropi, u ovom trenutku za BiH možda ne bi bio poguban, ali bi svakako izazvao poremećaje.

"Sigurno bi bilo nedostajućih količina za ono što mi trošimo, i ne samo mi, već Srbija, Mađarska i svi ostali. Tu zaista nema dileme", kaže Bečarević.

Sa druge strane, Nedeljko Elek, direktor 'Sarajevo-gasa' Istočno Sarajevo, poručuje da Republika Srpska i FBiH, neće imati nestašice gasa.

"Mislim da su i RS i FBiH zasad sigurne, iako imaju dva odvojena ugovora. Pogotovo ugovor Republike Srpske po osnovu naftne formule, jer je cijena bolja nego u Federaciji i mislim da smo više zaštićeni", kazao je Elek za "Nezavisne novine".

Međutim, iako jesmo ugovorno vezani sa "Gasprom exportom", Bečarević kaže da BiH jednostavno nije spremna za moguće scenarije kada je u pitanju ovaj energent, za razliku od Evrope.

Tome u prilog slijedi informacija da je Evropska komisija, kako bi osigurala da 27 država članica EU mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije, pozvala na smanjenje potrošnje gasa u cijelom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023, a zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa, već da obezbijedi dodatne zalihe tokom hladnijih mjeseci. Kako su rekli, cilj je da se zaštiti snabdijevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice i ključne industrije.

"Evropa se grozničavo sprema za ono što se može desiti u zimskom periodu. Oni rade procjene i kalkulacije u situaciji da nema gasa, u situaciji da su manje isporuke, u situaciji enormnih cijena. Ovdje se ne radi ništa", kategoričan je Bečarević.

Problem, prema njegovim riječima, jeste to što se u BiH daju isprazne izjave, a ne prati se šta se dešava u regionu, posebno kada je u pitanju iskorištenost "Turskog toka", koji mnoge države vide kao spasonosno rješenje u ovoj situaciji.

"Povezanost sa 'Turskim tokom' je vrlo upitna u skladu sa viješću koja se pojavila, a to je da Mađarska sve svoje nabavke preusmjeri preko 'Turskog toka'. I ako neko misli da je taj tok takvog kapaciteta da u zimskim mjesecima podmiri potrebe Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, bilo koga na tom pravcu, ja ne znam zaista gdje ti ljudi žive", kategoričan je Bečarević.

Dodaje da se u BiH ne daju procjene šta nam se može desiti do zime.

 

Izvor: nezavisne.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog