Svijet

Rusi probili front kod Donjecka

Ruske snage ušle u Soledar i kreću se ka jugoistočnom dijelu grada. Zauzeto selo Peski, najutvrđeniji ukrajinski položaj kod grada Donjecka.

Na ratištu u Donbasu nastavljeni su žestoki okršaji ruskih i ukrajinskih trupa. Najveće borbe se vodi na linijama fronta oko samog grada Donjecka, na pravcu prema Bahmutu i oko Soledara.

„Ruska vojska oslobodila je veći deo sela Peski kod Donjecka, žestoke borbe se nastavljaju. Kijev je pokrenuo obaveznu evakuaciju stanovništva sa teritorije DNR koju još uvek kontroliše.

Ruske snage ušle su u grad Soledar i kreću se prema jugoistočnom dijelu grada.

„Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala „Knauf“ u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

„Soledar će potpuno preći pod kontrolu savezničkih snaga u naredna tri-četiri dana, smatra pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Kijev želi da izvoz žitarica iz svojih luka bude redovan i kontinuiran, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 419 raketa i granata iz višecijevnih bacača raketa „Uragan“, višecijevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranjima su poginula dva civila, a 25 je ranjeno. Oštećeno je 36 stambenih i 13 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su dva višecijevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dvije haubice M777, jedan kamion, a ubijeno više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga, navodi se u saopštenju.

Uništena su dva vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Kurdjumovka.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog