Sport

Crvena zvezda u 169. večitom derbiju večeras dočekuje Partizan

Beograd, odnosno Srbija, ali i Republika Srpska staće večeras na dva časa. Sve oči javnosti biće od 19 časova uprte ka stadionu “Rajko Mitić”, gdje Crvena zvezda dočekuje Partizan u 169. “vječitom” derbiju, koji se igra u okviru 24. kola Superlige Srbije.

Aktuelni šampion Srbije ima 13 bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala i želi da u direktnom duelu potvrdi dominaciju u srpskom fudbalu, koja traje od 2018. godine. Pristalice “crveno-bijelih” žele ubjedljivu pobjedu, jer smatraju da “vječiti” rival odavno nije bio slabiji i ranjiviji, ali to ništa ne mora da znači. Derbi je utakmica u kojoj su mnogo puta prognoze padale u vodu. Svjestan je toga i trener Zvezde Miloš Milojević, koji će večeras drugi put predvoditi svoju ekipu u najvećoj svetkovini srpskog fudbala.

- Jesmo favorit, ali se malo to previše potencira zbog prethodnih utakmica. To se u fudbalu ne podrazumeva, morate da izađete kao pobednik. Očekivanja su da nastavimo trend dobrih igara i rezultata. Poštujemo našeg najvećeg rivala, nikada ih ne treba potceniti jer imaju tradiciju, inat i ponos. Mi verujemo u ono što radimo, imamo publiku i teren na našoj strani pa ne mogu da prihvatim da će biti motivisaniji u ovoj situaciji. Ne mislim da se sada rešava prvenstvo, ima još bodova i moramo da igramo do kraja. Obaveza je da opravdano očekivanja i idemo iz utakmice u utakmicu - istakao je Milojević.

Pokušaće Partizan na čelu sa debitantom na klupi u “vječitim” derbijima Igorom Duljajem da popravi međusobni skor u okršajima sa komšijama ukupno, ali i kada su martovski mečevi najvećih srpskih timova u pitanju. Od dosadašnjih 19 duela igranih trećeg mjeseca u godini “crveno-bijeli” su dobili osam, a “crno-bijeli” duplo manje mečeva, dok je sedam susreta završeno remijem.

- Biće izuzetno teško, kažu nemaš šta da izgubiš, a ja se ne slažem - može mnogo da se izgubi i dobije. Zvezda je favorit, igra na svom terenu, a ja sam uvek poštovao protivnika, bez obzira na ime. Isto tako poštujem i svoj tim. Verujem u njih, pričaju o šok-terapiji, nekada deluje i nekada ne, ali daleko od toga da idemo da dignemo belu zastavicu, ali su oni lideri i mi ćemo probati da pokažemo šta znamo. Pokazao je Partizan da ume da igra fudbal i da se nosi sa boljim rivalima kao što je Keln, tako da verujem u momke - poručio je Duljaj.

Crvena zvezda bolji u međusobnom skoru

U dosadašnjih 168 derbija Crvena zvezda je slavila 66 puta, Partizan je bio bolji u 47 navrata, dok je 55 mečeva završeno bez pobjednika. Gol-razlika je u korist “crveno-bijelih” 233:199. Kada se statistika proširi i na “vječite” derbije koji nisu bili isključivo prvenstveni, onda dolazimo do podatka da su odigrana ukupno 262 meča, a da Zvezda ima 113 pobeda, Partizan 81, uz 68 remija, sa gol razlikom 396:338 u korist domaćina večerašnjeg susreta.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog