Sport

Pjesme uz koje slavi Novak Đoković (VIDEO)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković oborio je prošle nedelje rekord Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu rang-liste u obe konkurencije, a prekjuče je počeo čak 379. nedelju na prvoj poziciji po čemu je bez premca.

Sada mu predstoji borba za najznačajniji rekord, broj osvojenih grend slem titula, u kojoj mu je rival Rafael Nadal. Oba tenisera imaju po 22 šampionska pehara, a Rolan Garos i Vimbldon biće nova prilika da dva sjajna igrača ponovo odmere snagu.

Nema sumnje da bi srpski teniser znao da obeleži istorijski uspeh, a to je nedavno pokazao i prilikom slavlja posle osvajanja Australijan opena. Tada je po ko zna koji put pokazao da je osim po teniskom umeću poznat i kao osoba koja uvek zna da napravi dobru atmosferu. Naime, Đoković je na slavlju sa porodicom i prijateljima otpevao nekoliko pesama među kojima su „Jelena”, koju je posvetio supruzi, „Pozdravi je, pozdravi”, „Miljacka”. Nisu izostali ni dueti, pa je sa Duletom Savićem pevao „Romaniju”.

Ipak, najveću pažnju privukle su pesme koje je otpevao sa ocem Srđanom, a jedna od njih je „Kosi tata, kosim ja” kojom je stariji Đoković proslavio titulu i u Melburnu. Na njihovom repertoaru se našla i pesma „Gledam kapu đeda svoga” u kojoj se između ostalog kaže „ko to kaže, ko to laže Srbija je mala, ko je rek'o, taj se vara Crna Gora da je mala” i „Crna Gora i Srbija to su braća najmilija”.

To nije prvi put da je Đoković teniski reket zamenio mikrofonom. Prošle godine je nakon osvajanja Vimbldona, inače 21. grend slem turnira u karijeri, u društvu svojih najbližih sa Sašom Kovačevićem pevao „Englishman in New York”, „Nedelju” od Džeja, kao i „Polomiću čaše od kristala”, „Za Ljiljanu”...

Pre dve godine, kada je oborio rekord po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste, sa navijačima je pevao pesmu Danice Crnogorčević „Veseli se, srpski rode”. Ta pesma, u kojoj se pominju slavne dinastije i svetinje, je inače postala nezvanična himna litija u Crnoj Gori. Izdvajaju se stihovi „Ogrijalo sunce sa Kosova polja ravna, zasijale svetinje iz vremena davna. Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode, i zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića, i zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice, nek’ se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije”.

Kada su jednom prilikom Đokovića pitali kojom pesmom bi voleo da bude predstavljen na Sanremu, na kom je Zlatan Ibrahimović izašao praćen numerom Nade Topčagić „Jutro je”, Novak je izabrao upravo ovu pesmu. Najbolji teniser sveta bio je gost na tradicionalnom italijanskom muzičkom festivalu gde je otpevao pesmu „Terra promessa” svog omiljenog pevača Erosa Ramacotija.

Đoković i srpski teniseri su pre tri godine titulu na ATP kupu u Australiji proslavili pevajući „Marš na Drinu” i „Vidovdan”. Zbog toga su se čak našli na udaru predstavnika Prištine u Bugarskoj koji je najboljeg tenisera sveta nazvao „nacionalistom i šovinistom”.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog