Vijesti

U Sarajevu otkazano obilježavanje godišnjice progona Jevreja

Obilježavanje 85. godišnjice početka progona Jevreje u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo da bude upriličeno u Sarajevu 8. novembra, otkazano je, jer su u jevrejskoj zajednici u tom gradu procjenili da su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma, kojem su izloženi eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

Uoči godišnjice tzv. Kristalne noći u kojoj su nacisti 1938. godine napali i zapalili hiljade sinagoga, radnji i drugih objekata u Njemačkoj kojima su vlasnici bili Jereji, a njih fizički zlostavljali, u glavnom gradu BiH trebao je da bude organizovan koncert kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u Holokaust, više nikada ne smiju dozvoliti, navela je Hina.

Koncert u Sarajevu u prostoru aškenaske sinagoge planiran je pre sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku, a sada je otkazan.

Predstavnici organizatora potvrdili su da je razlog otkazivanja bezbjednosne prirode, jer ne žele da dovedu u opasnost malobrojnu jevrejsku zajednicu u Sarajevu.

 

Izvor: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog