Vijesti

Simović: Srpska - jedna od najvećih srpskih pobjeda u 20. vijeku

Republika Srpska jedna je od najvećih srpskih pobjeda u 20. vijeku i garant opstanka srpskog naroda, izjavio je Srni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Vlade Simović.

"Kako prolazi vrijeme sve više to uviđamo pa samim tim uviđamo i značaj 9. januara, Dana Republike Srpske, koji postaje sve veći, ne samo srpskom narodu ovdje nego ukupnom nacionalnom biću", rekao je Simović.

On je naglasio da je 9. januar za Srbe datum koji može da se izjednači sa nekim drugim velikim srpskim pobjedama i datumima, čak i sa 9. majem, Danom pojede nad fašizmom.

"Republika Srpska se temelji i baštini antifašističku tradiciju otpora ugnjetavanju prema onima koji su željeli i žele i danas loše Republici Srpskoj", rekao je Simović.

Simović je naveo da Srpsku znaju, razumiju i vrednuju ljudi koji shvataju da je Republika Srpska njihov jedini okvir unutar koje mogu da se ostvare.

"Nažalost, oni koji ne shvataju koliki je značaj Republike Srpske, njima je 9. januar smiješan. Ali, on je sva suprotno tome i ona je najveća srpska pobjeda u 20. vijeku i garant je opstanka srpskog naroda", rekao je Simović.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog