Vijesti

Званичници Српске честитали Дан Републике: Никада се нећемо одрећи 9. јануара

Званичници Српске су честитали 9. јануар, Дан Републике Српске, која је 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Дан Републике, објавивши поводом тога плакат „Симбол слободе“ на друштвеној мрежи „Икс“.

„Симбол слободе“ је слоган овогодишњег обиљежавања Дана Републике.

Додик је раније истакао да српски народ у Републици Српској обиљежава 9. јануар са великом љубављу и нагласио да је циљ српског народа слобода на овим просторима и Република Српска.

Он је навео да слобода за Србе никада није била филозофска ријеч, већ егзистенцијална, и да је довела до многих акција, па и до Републике Српске.

„Не желимо ни са ким се да сукобимо, да будемо пријетња, да некога нападнемо“, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић чeститала је свим грађанима Српске 9. јануар - Дан Републике Српске.

„Свим нашим грађанима честитам 9. јануар - Дан Републике Српске“, навела је Цвијановићева на „Инстаграму“

Она је раније поручила да је 9. јануар за Републику Српску дан побједе, симбол и празник слободе, те да се Српска не може и никада неће одрећи свог Дана Републике.

„Зато га поносно прослављамо и ове, као и претходних година, а тако ће бити и убудуће! Не из ината према било коме, већ из љубави према Републици Српској“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност свима који су у протеклом периоду дали допринос у развоју Републике Српске, било да је ријеч о онима који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату или онима који су прошли кроз различите политичке процесе и доносили тешке одлуке.

„Истрајали смо све ово вријеме, истрајаћемо и у будућности“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће Српска и у будућности бити стабилна и истрајна.

„Кроз Дан Републике желимо да пожелимо свим нашим грађанима мирну и стабилну Републику Српску, уз наше обећање да ћемо радити да тако буде и у будућности“, поручила је Цвијановићева.

Бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић поручио је да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године народном вољом која ће је и очувати без обзира на напоре одређених домаћих и страних фактора да то промијене.

Чавић је истакао да нема угрожености Републике Српске све док народна воља исказује снажно опредјељење да Српска постоји.

„Република Српска је чињеница, међународно призната. То је ентитет у БиХ са свим државним обиљежјима, дражава у држави и то је толико јасно, али само неписмени и они који желе да манипулишу не схватају истину“, рекао је Чавић Срни.

Он је напоменуо да се 9. јануар као Дан Републике славио годинама послије рата без икаквих оспоравања, да би онда спорење тог датума дошло од представника СДА при Уставном суду БиХ који је донио неразумну и неприхватљиву одлуку за грађане и институције Републике Српске.

„Дан Републике је непромјењив дан, то је дан рођења Републике и то је 9. јануар 1992. године од када она још из времена мира постоји. Тај датум је касније потврђен Дејтонским споразумом у којем је Република Српска међународно прихваћена заједно са свим историјским чињеницама, укључујући и датум њеног настанка“, истакао је Чавић.

Он је констатовао да је оспоравање 9. јануара чисто политикантство и нема везе са реалношћу, а посебно што се као кључни разлог оспоравања наводи да се тај дан обиљежава вјерски празник Свети Стефан.

„Девети јануар није изабран због Светог Стефана, већ због сплета историјских и политичких околности када се тог дана доносила одлука о настанку Републике Српске. Дан Републике се славио и биће слављен“, поручио је Чавић.

Он је подсјетио да су и за вријеме његовог мандата /2002-2006/ на прославу Дана Републике долазили међународни представници, дипломате из земаља западне Европе, као и представници међународног фактора у БиХ.

Чавић је навео да тада никоме то није било спорно и да не би требало бити ни данас јер нема разлога да се оспорава, те да је цинично и безобразно од одређених међународних званичника у БиХ да позивају представнике других земаља да се не одазову позиву на прославу Дана Републике.

„Неразумна оспоравања долазе од дијела бошњачке елите, а онда су наравно преузели и странци јер им одговара да је овде стање 'што горе - то боље' , јер је њима боље кад је овдје горе и представља им аргументацију за опстанак овдје на високим платама и привилегијама“, рекао је Чавић.

Он је поручио да грађане Српске то не треба поколебати да прослављају Дан Републике са поштовањем и уважавањем, без вријеђања било кога.

Чавић је нагласио да о националним питањима у Српској не би требало да буде међустраначких трвења, јер постојање Републике Српске гарантује политичку слободу свима.

Он је додао да је важно да се Српска развија, да расте економија и стандард грађана, те изразио увјерење да ће и они који је оспоравају једног дана схватити да је Република Српска политичка реалност коју не могу искључити из разговора о будућности БиХ.

„Грађанима Српске честитам Дан Републике. Трајаће вјечно без обзира што још постоје многи који се не могу помирити са чињеницом да она мора да постоји да би постојала БиХ“, закључио је Чавић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је 9. јануар, Дан Републике.

Влада Српске је на друштвеној мрежи „Икс“ објавила плакат „Симбол слободе“, слоган овогодишњег обиљежавања Дана Републике.

Вишковић је јуче истакао да је за Србе Српска њихов браник и вјечна категорија чији ће се рођендан, 9. јануар, увијек славити.

Он је рекао да се не може оспоравати датум нечијег рођења и поручио свима који нападају Републику Српску да је то одраз њихове немоћи.

„Несхватљиво је неком оспоравати датум рођења. Не може се декретом мијењати дан рођења, ни појединца, а ни Републике Српске, која је створена 9. јануара. Сигуран сам да ће Република Српска вјечно бити браник српског народа на овим просторима“, рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да тамо гдје српски народ није имао своју државу, није имао ни слободу, која је светиња за Србе.

„Биће учињено све да не буду узалудне жртве дате за Републику Српску, као и оне из Другог свјетског рата, већ ће се његовати традиција предата наредним генерацијама у аманет“, поручио је Вишковић.

Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Радован Ковачевић честитао је 9. јануар - Дан Републике Српске, са жељом да Српска буде све јача.

„Нека нам је срећан Дан Републике, празник свих грађана Српске, свих оних који у њој живе и поштују њене законе и институције. Да нам наша Република буде све јача, слободнија, просперитетнија, боља и модернија“, истакао је Ковачевић на друштвеној мрежи „Икс“.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима рођендан Републике Српске - 9. јануар и истакао да је потребно сачувати Српску што јачу, те поставити нове приоритете опстанка и развоја Републике као стабилне и успјешне заједнице.

„Посланици Скупштине српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године прогласили су Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право. Од тада до данас Република Српска успјешно одолијева бројним изазовима и прошла је кроз бројне кризе, од оне ратне, до оних мирнодопских које су нас касније пратиле“, поручио је Чубриловић.

Он је навео да су свој дом у Републици Српској пронашле стотине хиљада у рату програних Срба са простора ФБиХ и Хрватске и да је постојање и опстанак Републике Српске гаранција за њихов миран сан, саопштено је из Демоса.

„Најбољи од нас у темеље Републике Српске уградили су своје животе и то нико од нас нема право, ни мандат да заборави. Њихова жртва није била узалудна, њихова жртва створила је Републику Српску, а на нама је да је сачувамо и што јачу и стабилнију предамо у насљеђе генерацијама које долазе“, рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић
честитао је свим грађанима 9. јануар - Дан Републике Српске уз жељу да њен 32. рођендан прославе поносно и достојанствено, у миру, слози, јединству, те поруку да је обавеза свих да се чува, јача и воли Српска као бастион одбране интереса, слободе, националног и духовног идентитета српског народа.

„Никада нећемо престати да славимо Дан Републике, дан нашег поноса и националног јединства, упркос свим притисцима и пријетњама. Српска је за нас највећа светиња и то право нико не може, нити смије да нам оспори! Створили смо је крвљу, одбранили у рату, сачували у миру и славићемо је заувијек!“, поручио је Стевандић у честитки.

Он је нагласио да је Република Српска највећа и најљепша побједа у чије темеље су уграђени животи храбрих српских бораца којих се треба сјећати са највећим пијететом и одавати највиша признања, као и ратним војним инвалидима и породицама страдалих, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Стевандић је нагласио да се сада јасно види значај историјске, визионарске и државотворне одлуке посланика Скупштине српског народа у БиХ, који су 9. јануара 1992. године прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право.

 

Извор: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog