Republika Srpska

Stanovi idu kao alva

Uprkos visokim cijenama, ali i krizi potražnja za nekretninama u Srpskoj po svemu sudeći doživljava ekspanziju budući da je prodaja novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. porasla za gotovo 100 odsto u odnosu na godinu ranije.

Uprkos prognozama s početka prošle godine da će doći do smanjenja potražnje, a samim tim i pada cijena nekretnina, to se nije desilo.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da su od oktobra do kraja decembra prošle godine prodata 1.293 nova stana, od čega čak 406 u Banjaluci. Statističari su izračunali da su navedene brojke u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2022. godini veće za 97,7 odsto, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. skok bio 24,7 odsto.

Veću prodaju pratio je i rast cijena nekretnina.

- Prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022. viša je za 3,6 odsto, a u odnosu na četvrto tromjesečje te godine za 7,9 odsto - pokazuju najnoviji podaci Zavoda.

Došlo je i do rasta korisne površine prodatih novih stanova i to za 88,2 odsto u odnosu na 2022. godinu.  

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović rekao je za “Glas” da statistika u potpunosti odslikava stanje na tržištu nekretnina u gradu na Vrbasu.

- Potražnja je zaista velika, kao i prodaja. Promet stanova, pogotovo novih ne staje i mi smo zadovoljni. Nekretnine kupuje lokalno stanovništvo, građani iz drugih krajeva Srpske, kao i dijaspora - rekao je Popović.

On je dodao da se kvadrat stana u Banjaluci kreće od 2.500 do 4.500 maraka.

- Kvadrat novog stana košta u prosjeku od 3.500 do 4.500 maraka, dok se stari prodaju od 2.500 maraka pa do 3.200 i najbrže se prodaju oni manje kvadrature - kazao je Popović i dodao da se trenutno gradi značajan broj stambenih zgrada u Banjaluci te da ponude neće manjkati ni u narednom periodu.

U agenciji za nekretnine “Padrino” iz Trebinja navode da je u Hercegovini ipak osjetno blago usporavanje potražnje.

- Na terenu je ritam potražnje i prometa sa stanovima nešto blaži. Prodaje se, daleko od toga da nema realizacije, samo je tempo sporiji  i dalje se rijetko dešava da zgrada bude završena, a da stanovi ostanu neprodati. Investitori  grade, ali i kod njih čini mi se postoji određeni trend pada. Zanimljivo je da cijene nekretnina ne padaju i to možda dovodi do usporavanja - rekli su u ovoj agenciji i naveli da u matematičkim proračunima investitora nema prostora za pojeftinjenje kvadrata, jer su ulazne cijene građevinskog materijala vrlo visoke.

Govoreći o cijeni nekretnina u Trebinju naveli su da kvadrat u prosjeku košta od 3.000 do 4.000 KM, dok u ekskluzivnim zgradama dostiže i 5.000 maraka.  

Zemljište

Manojlo Popović kaže da velika potražnja vlada i za zemljištem izvan Banjaluke gdje plac za gradnju vikendice veličine 500 kvadrata dostiže cijenu i do 80.000 KM.

- Nešto je slabije interesovanje za kućama jer oko kuće treba dosta posla i uređenja, to današnje kupce odbija - priča Popović.

 

Foto: D. Kalinić
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog