Vijesti

Шеранић: Споразум о бољој сарадњи у области кадаверичне медицине

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће Меморандум о сарадњи у области кадаверичне медицине који је јуче у Минску потписао са представницима Комитета за здравље Бјелорусије подићи на виши ниво сарадњу када је ријеч о трансплантацији органа и омогућити едукацију здравствених радника из Српске.

Шеранић је у изјави за Срну прецизирао да се меморандум односи на сарадњу у области кадаверичне трансплантације пацијената из Републике Српске и да је потписан током посјете делегације Српске државној институцији "Мински научни практични центар за хирургију, трансплантацију и хематологију".

Према његовим ријечима, двије до три године у Бјелорусији се путем Фонда здравственог осигурања Републике Српске врше трансплантације над одраслим пацијентима, а путем Фонда солидарности за лијечење и дијагностику обољења, стања и повреда дјеце у иностранству могућа је трансплантација за дјецу.

"Уз подршку ова два фонда и Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у новембру прошле године, након мог састанка у Казахстану са делегацијом Бјелорусије, договорили смо да покушамо успоставити сарадњу, односно да сарадњу подигнемо на виши ниво када је у питању трансплантација", додао је Шеранић.

Министар здравља Републике Српске навео је да је на бази ове иницијативе и уз подршку Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика данас потписан Меморандум о сарадњи.

"Ово је била и заједничка иницијатива самог министарства и пацијената из Републике Српске који су на дијализи или су имали већ трансплантацију, тако да су и они кроз ово тражили да имају додатну сигурност, додатни квалитет здравствене заштите", објаснио је Шеранић.

Он је нагласио да Меморандум отвара могућност едукације здравствених радника из Српске у области предтрансплантације и посттрансплантације, као и да се, осим трансплантације бубрега, омогући трансплантација неких других органа у Бјелорусији.

"Пацијентима дајемо једну нову могућност која ће свакако у оквиру већ постојећих механизама бити у оквиру два фонда", додао је Шеранић.

Он је навео да је делегација Српске, осим састанака у сектору здравства, имала активности и у секторима привреде, саобраћаја и пољопривреде, а сутра слиједи састанак предсједника Српске Милорада Додика са предсједником Русије Александром Лукашенком.

Делегација Српске, коју предводи предсједник Републике Додик, борави данас и сутра у званичној посјети Бјелорусији.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog