Vijesti

Šmit ponovo o rokovima: Čekamo još nekoliko dana

Kristijan Šmit, koga u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu a sve češće i turistu, a u Federaciji priznaju za visokog predstavnika, ponovo je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH, uz navođenje novih rokova do kada one trebaju biti usvojene.

Iako je još sredinom decembra prošle godine dao rok od nekoliko sedmica, danas, početkom marta, kaže, da će čekati još nekoliko dana.

- Danas je jedan od prvih dana ove tri sedmice gdje će se donositi odluke. Vidjeli smo već tri ministra koji su dolazili u posjetu, tokom sedmice ćemo imati sastanak u Bukureštu. Odluka će se donijeti 21. marta. Ako poznajete situaciju u BiH, vrlo je jednostavno vidjeti da se sve može, ali ponekad je potrebno možda malo i nešto protumačiti kako biste vidjeli kuda dalje ići s BiH. Ne znači da svaka besmislena izjava ljudi, kao što je (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, nema puta za evropsku integraciju - naveo je on.

Dalje navodi kako je puno radio na temi izbornog integriteta.

- Imamo jednu radnu grupu koja je pripremila, nadati se, dobar zakon. Nećemo čekati do kraja godine, nego ćemo sačekati šta će se desiti u narednim danima. Ukoliko ne bude nekog prijedloga od parlamentarnih tijela, imaćemo obavezu da naglasimo da izborni zakon nije neka donacija koju stranke daju biračima nego su birači ti koji odlučuju. Političke stranke moraju biti zahvalne što dobijaju njihove glasove. Јa sam osoba koja sluša i razgovara, a onda odlučuje. Nadam se da neću odlučivati sam, ali da ćemo imati nešto što će stupiti na snagu na vrijeme za sljedeće izbore - rekao je Šmit.

 

Izvor: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog