Svijet

Zelenski: Rusija noćas napala sa 50 raketa i 20 dronova; Ozbiljno oštećene tri termoelektrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći lansirala 50 raketa i 20 dronova na ukrajinsku infrastrukturu. Vazdušni napad Rusije izazvao je ozbiljno oštećenje na opremi u tri termoelektrane.

Ukrenergo: Ruski napad preko noći mogao bi da dovede do nestanka struje

Ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu tokom noći izazvali su deficit u mrežnom sistemu koji bi mogao da dovede do nestanka struje za potrošače širom zemlje uveče, saopštio je ukrajinski mrežni operater Ukrenergo.

U napadu su oštećene hidroelektrane i termoelektrane, navodi Ukrenergo u saopštenju putem Telegrama.

(Reuters)

Rusija kaže da će ciljati francuske trupe ako budu poslate u Ukrajinu

Rusija je upozorila Francusku da će, ako predsednik Emanuel Makron pošalje trupe u Ukrajinu, ruska vojska na njih gledati kao na legitimne mete.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija već vidi sve veći broj francuskih državljana među poginulima u ratu u Ukrajini.

(Reuters)

Zelenski: Rusija noćas napala sa 50 raketa i 20 dronova


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći lansirala 50 raketa i 20 dronova na ukrajinsku infrastrukturu.

Šef vazduhoplovnih snaga rekao je da je PVO oborila 39 raketa i 20 dronova.

Ruski napad naneo ozbiljnu štetu ukrajinskim elektranama

Vazdušni napad Rusije izazvao je ozbiljno oštećenje na opremi u tri termoelektrane, saopštila je najveća ukrajinska privatna elektroprivredna kompanija DTEK.

"Oprema je ozbiljno oštećena. Energetski inženjeri trenutno rade na eliminisanju posledica napada“, saopšteno je iz kompanije.

Načelnik oblasti Lavova saopštio je da je pogođena energetska infrastruktura u tom gradu. Usled raketnog napada izbio je požar na generatoru. Nema žrtava.

(Reuters)

Na ukrajinskom frontu borbe ne prestaju. Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana severoistočnu oblast Sumi, pri čemu je jedna osoba poginula, a četvoro ranjeno, među kojima i dvoje dece.

S druge strane, vlasti u Lugansku tvrde da su ukrajinske snage izvele napad na skladište nafte na periferiji grada, zbog čega je došlo do požara.

Prethodno su ukrajinske kontraobaveštajne službe, kako tvrde, uhapsile ruske agente i osujetile planove ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da eliminiše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva saopštio je da je, analiziranjem severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala od kraja decembra 2023. do kraja februara 2024. godine, utvrđeno da je stopa njihove neuspešnosti visoka.

“Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu”, navedeno je iz kancelarije tužilaštva.

U Moskvi je održana peta inauguracija Vladimira Putina, koji je u obraćanju na svečanosti smisao svog rada nazvao “spasavanjem Rusije i naroda zemlje”, zahvalivši se na podršci onima koji se bore za otadžbinu.

Govor je završio rečima: "Zajedno ćemo pobediti".

Istovremeno sa pripremama za nuklearnu vežbu koju sprovodi Moskva, Belorusija je započela proveru spremnosti svoje vojske da primeni taktičko nuklearno oružje.

S druge strane, u Evropi je postignut dogovor da se oko 90 odsto prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji iskoristi za kupovinu naoružanja za Ukrajinu.

"Važno je da se takođe složimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i za kupovinu širom sveta", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Američki zvaničnik Džon Kirbi je zatim poručio da je najbolji način da Rusija zaštiti svoje trupe od udara oružja zapadne proizvodnje - “da ih povuče sa teritorije Ukrajine“.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog