Republika Srpska

За лежарину 70 милиона, плаћено 700 хиљада евра

САРАЈЕВО - Међу 1,5 милијарди КМ неактивираних кредита, за које БиХ плаћа камате или "цијену расположивости новца", налази се и 70 милиона евра за потребе жељезница ФБиХ и Републике Српске, на које је прошле године плаћено 700.000 евра, потврђено је у Министарству финансија и трезора БиХ.

У Жељезничкој корпорацији БиХ тврде да то није ексцесан случај, него резултат услова Европске банке за обнову и развој која је дала кредит.

"Тај новац одобрен је у априлу прошле године и предвиђен за реконструкцију жељезничке пруге у ФБиХ и РС. Нама је банка само 'благајна' која плаћа рачуне које ми доставимо. Да бисмо уопште могли располагати новцем који нам је одобрен, морали смо обезбиједити међународног консултанта прихватљивог за банку, а то је тражило вријеме. Све ово су услови из уговора с банком", рекао је директор Јединице за провођење пројеката у корпорацији "Жељезнице БиХ" Драган Чаловић.

Он сматра да није у реду да из банке тврде да се ништа не ради по овом пројекту када су познати услови из уговора с њима, наводећи да би радови који ће се финансирати из овог кредита могли почети током љета, када буду завршени сви тендери за извођаче и добављаче.

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, у БиХ тренутно "лежи" 1,5 милијарди КМ неактивних кредитних средстава разних кредитора, за које се годишње плаћа око седам милиона КМ камата или лежарине.

"Око 70 одсто тог новца намијењено је за инвестиционе пројекте и њихово мировање има вишеструк негативан ефекат, јер нема ни инвестирања нити запошљавања које би пунило буџет, а за протекле четири године је по основу камата и лежарине плаћено око 33 милиона КМ", наводе у Министарству.

Ако се, дакле, плаћа 7 милиона марака годишње на камате због неспособности и спорости администрације, онда је то основна и прецизна мјера, којом плаћамо ту исту власт и администрацију франкештајнске творевине БиХ.

Докле?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog