Republika Srpska

Пет милиона евра за Маховљанску петљу

БАЊАЛУКА - Европска комисија одобрила је Министарству саобраћаја и веза Републике Српске пет милиона евра за суфинансирање изградње маховљанске петље на ауто-путу Градишка-Бањалука, потврдила је портпарол овог министарства, Радмила Коцић.


Она је нагласила да су у току и преговори са Европском банком за обнову и развој о обезбјеђењу кредита од 25 милиона евра за градњу ове петље.

"Интензивирана је изградња ауто-пута Бањалука-Градишка, тако да се њихов завршетак очекује у планираном року, односно почетком 2010. године", рекла је Коцићева за "Глас Српске".

Говорећи о плановима градње ауто-пута Бањалука - Добој, у складу са уговором о изградњи мреже ауто-путева у Српској са аустријском компанијом "Штрабаг", Коцићева је рекла да је у току израда документације за овај аутопут дуг 72 километра.

"Документацију ради предузеће 'ИГХ' из Загреба, а у току су и активности предузећа 'Путеви Републике Српске' на стварању услова за комплетирање ове документације", навела је Коцићева.

Она је додала да је завршен технички дио - идентификација корисника парцела.

"Правобранилаштво РС и Геодетска управа РС формирали су тимове за провођење експропријације на овој дионици", додала је Коцићева и подсјетила да аутопут Бањалука-Добој пролази кроз четири општине - Лакташе, Прњавор, Добој и Дервенту.

У Министарству саобраћаја и веза РС наводе да је у току израда главних пројеката и регулационог плана са планом парцелације за изградњу аутопута на коридору Пет це, на дијелу који пролази кроз Српску - од Вукосавља до Добоја, дугог 46,6 километара.

За израду ове документације задужено је Министарство саобраћаја и комуникација БиХ, у оквиру цјелокупне израде документације за градњу коридора 5 Ц.

 

Komentari
Blog