Politika

Додик: Тужилаштво и Суд БиХ су нелегални органи

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, рекао је данас да није званично обавијештен о отварању истраге Тужилаштва БиХ против њега и поновио да су Тужилаштво и Суд БиХ нелегални и нелегитимни органи.


"Вјероватно је то одмазда за ставове које сам износио о страним судијама и тужиоцима, који неће моћи да продуже свој мандат и неће добити нашу сагласност", закључио је Додик.

Премијер Српске сматра да је медијска најава о отварњу истраге против њега "показивање зуба".

"Нека они раде свој посао, а Тужилаштво и Суд БиХ су за мене нелегални и нелегитимни и ја ћу одлучити о томе како ћу поступати у случају евентуалних истрага и процеса на том плану", рекао је Додик и додао да није спреман да сарађује са нелагалним и нелегитимним органима.

Он је догађања везана за истрагу коју Сипа и Тужилаштво БиХ воде против њега због наводних злоупотреба при изградњи зграде Владе у Бањалуци и аутопута у Српској назвао мрцварењем, уз оцјену да је то доказ да у овој тужби очигледно нема озбиљних ствари.

"Зграда Владе РС смета политичком естаблишменту у Сарајеву, али она је урађена у складу са законом и никакве злоупотребе није било", поручио је Додик и додао да та зграда треба да буде понос, не њему, него народу и влади РС коју он представља.

Премијер Српске назвао је скрнављењем истине писање медија у Федерацији БиХ о наводним злоупотребама и извјештајима Сипе о "прању новца" којом је буџет РС оштећен за 115 милиона.

"За мене су Суд и Тужилаштво БиХ мјеста политичке егзекуције, нелегални политички органи које је наметнуо високи представник који није имао право да то уради", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је високи представник тумач Дејтонског споразума, а не законодавац у БиХ.

"Такав је случај Суда и Тужилаштва БиХ јер је потпуно нелегитимно да у њима раде страни тужиоци и судије", закључио је Додик и додао да је на то указивао и прије годину дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog