Politika

Живковићева анкета: Желимо ли да живимо заједно у БиХ?

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Милорад Живковић, предложио је провођење анкете међу грађанима БиХ, у циљу добијања одговора: желе ли три конститутивна народа да живе заједно, али и за какав су модел и назив земље у којој живе?


Анкета, коју би, према Живковићевом приједлогу Агенција за статистику БиХ провела у јуну и јулу ове године у сарадњи са ентитетским агенцијама, састојала би се од три дијела.

У првом дијелу конститутивни народи би се изјаснили о жељи, вољи и спремности да живе заједно, у другом о територијалном устројству земље и у трећем о њеном моделу и називу.

Истичући да није ријеч о референдуму, већ анкетирању грађана, Живковић је рекао да се питањем грађана шта желе, не дижу тензије у БиХ.

Свој приједлог он је понудио Представничком дому у форми закључка у оквиру расправе о приједлогу одлуке СДА о приступању измјенама Устава БиХ.

Дискутујући о приједлогу СДА Живковић је подсјетио да би се према прудском договору тројице политичких лидера, клубови посланика СДА, СНСД и ХДЗ БиХ требали договорити о томе.

"Ова одлука нема шансе да на овај начин прође у Представничком дому", рекао је Живковић, додавши да су српски делегати повукли сагласност на одлуку Дома народа Парламентарне скупштине БиХ о приступању уставним промјенама, коју су иницирали делегати СДА, и да је тиме доведена у питање њена легитимност.

Живковић је констатовао да "превелика очекивања од уставих промјена све чине нервозним" и додао да је потребно створити праву атмосферу за договарање промјена.

Приједлог замјеника предсједавајућег Представничког дома изазвао је оштре реакције његових колега из овог парламентарног дома.

Приједлогом СДА приступило би се измјенама Устава БиХ, а измјене би се односиле на усклађивање са Европском конвенцијом за заштиту људских права, надлежности државе и средњих и локалних нивоа власти, функционисање институција БиХ и територијалну организацију БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog