Politika

Избори у Хрватској: Срби би могли добити 23 општине

БАЊА ЛУКА - Захваљујући добром одзиву српских гласача, али и дупло већем одзиву избјеглих Срба на локалне изборе, представници српског народа могли би да освоје мјеста начелника и градоначелника у 23 општине у Хрватској, рекао је потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.


Он је рекао да је након завршеног првог круга избора извјесна заступљеност Срба у укупно 50 општина и градова у Хрватској, што је за 20 одсто више у односу на претходне изборе.

"Срби ће имати представнике у осам жупанија, што је за три више него до сада. На неким мјестима, као што је Вуковар и Бели Манастир, изгубили смо у погледу броја мандата и очито је да морамо нешто промијенити у страначкој структури и политици. Очекује нас други круг. Вјерујемо да ћемо осигурати што већи број општина у којима ћемо имати предсједнике, односно начелнике општина", рекао је Пуповац.

Он је објаснио да се три мјесеца након закључења другог круга морају расписати допунски избори тамо гдје Срби и друге мањине нису заступљене у тијелима власти или представничким тјелима, у складу с удјелом у броју становника.

"Очекујемо да ћемо у још 40 општина и градова, као и десет жупанија, имати допунске изборе за замјенике начелника и градоначелника и замјеника жупана. Вјерујемо да ћемо додатно појачати свој утицај, имајући у виду да је 90 одсто гласова Срба у Хрватској освојио СДСС", рекао је Пуповац за "Фокус".

Он је нагласио да је одзив избјеглих Срба на локалне изборе у Хрватској, захваљујући доброј кампањи и помоћи Владе Србије, као и избјегличких удружења, био је дупло већи него на претходним изборима.

Говорећи о сарадњи с Владом РС, Пуповац је рекао да она није на задовољавајућем нивоу, првенствено због актуелних односа на релацији Загреб - Бања Лука - Сарајево.

"Ти односи нису погодовали унапређењу сарадње. Персонално и као странка, имамо добре политичке односе с властима у Бањој Луци", рекао је Пуповац и нагласио да је задовољан због чињенице да се Бања Лука и комплетан регион развијају великом брзином.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog