Politika

Шутановац: Косово и НАТО нису услови за европски пут Србије

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је да признавање независности Косова и чланство Србије у НАТО нису услови за европски пут Србије.


"У разговорима с људима, који су на највишим могућим позицијама у ЕУ и НАТО, добили смо уверавања да признавање независности Косова и улазак у НАТО не могу да буду услови за европски пут Србије", рекао је Шутановац за "Вечерње новости".

На питање да ли ће у Србији бити расписан референдум о чланству у НАТО ако сјеверноатлантска алијанса позове Србију да се учлани, Шутановац је рекао да ће "сигурно бити одлучивано у складу са Уставом Србије и законом", али да још није вријеме за референдум.

"Наивно би било мислити да референдум може ускоро да буде расписан. Нисам приметио да неко води пронатовску кампању. А од људи који воде антинатовску кампању, очекујем да понуде алтернативу. Није време за референдум. Војска има још доста посла да уради, а та идеја још није сазрела", сматра Шутановац.

Он је додао да Србија, за сада, остаје војно неутрална и подсјетио да за улазак у НАТО, земља прво треба да добије позив, што се још није десило.

Према његовом мишљењу, сигурно је да ће све државе из окружења Србије у наредним годинама приступити НАТО, али да је за Србију довољно учешће у програму Партнерство за мир и јака регионална сарадња да осигура безбједност својих грађана.

Говорећи учешћу Србије у мировним мисијама под окриљем УН, Шутановац је рекао да је у плану да у Чад прво иде шест чланова медицинског тима, а касније 22

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog