Društvo

Аваз: Додик није хтио испоручити Младића

САРАЈЕВО - Послије објављених снимака у политичком магазину "60 минута" на тв Федерације БиХ (ФТВ) на којима је Ратко Младић, а за које уредник магазина Бакир Хаџиомеровић тврди да су настали последњих неколико година у Београду, сарајевски лист "Дневни аваз" пише да су српске власти нудиле премијеру Републике Српске Милораду Додику да овај хашки оптужених буде пребачен у РС и ухапшен.


Наиме, Аваз наводи да је са највиших позиција у Србији премијеру Српске Милораду Додику, наводно, недавно понуђено да ратни злочинац Ратко Младић буде пребачен на територију БиХ ентитета, где би био ухапшен и испоручен Хашком трибуналу, тврде извори Дневног аваза блиски обавјештајним структурама у БиХ.

Додик је, међутим, бар за сада, такву понуду одбио, сматрајући је превише ризичном за властиту позицију, пише Аваз.

Саговорник Дневног аваза тврди да се до ових сазнања дошло захваљући пресретнутом телефонском разговору на релацији Београд - Бања Лука.

Тврди и то да је лично читао транскрипт тог разговора те да се он налази и на столовима најважнијих представника међународне заједнице у БиХ.

Овај разговор, додаје извор Аваза, још је један доказ да власти у Београду знају гдје се налази најтраженији ратни злочинац и да само чекају најпогоднији тренутак и бирају најбољи начин за себе да га испоруче Хашком трибуналу.

Лист наглашава да је с обзиром на карактер материјала практично немогуће добити званичну потврду тврдњи њиховог саговорника.

Од Додика је из Београда, наводно, тражено да преузме Младићево хапшење, јер би то растеретило Србију и олакшало њен приступ Европској унији.

Уједно би Београд добио и алиби за досадашње неиспоручење Младића Хагу, јер би се онда могло тврдити да се он, уствари, није ни крио у Србији, па га самим тим тамошње службе нису могле ни ухапсити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog