Svijet

Њемачка тражи објашњење од Ирана

БЕРЛИН - Однос иранске полиције према демонстрантима у Техерану, након објављивања резултата предсједничких избора, апсолутно је неприхватљив, изјавио је њемачки министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер.


"Насиље полиције против демонстраната је неприхватљиво. Наставићемо да пажљиво пратимо ситуацију на терену", рекао је Штајнмајер.

Берлин је затражио појашњење резултата избора након изјаве предсједничког кандидата Мирхосеина Моусавија да су избори намјештени.

"Процес гласања у Ирану поставио је више питања. Извјештаји о неправилностима разлог су забринутости. Очекујем од власти у Техерану да анализирају ове оптужбе што је пажљивије могуће и пруже свеобухавтно објашњење", рекао је Штајнмајер.

Према коначним резултатима актуелни предсједник Махмуд Ахмадинеџад освојио је скоро 63 одсто гласова, а његов главни ривал Моусави 34 одсто.

Након објављивања резултата хиљаде људи изшало је на улице протестујући због резултата што је изазвало насиље које је у Ирану није виђено посљедњих 10 година.

У обрачуну са демонстрантима, који су извикивали "Смрт диктатору", полиција је употријебила сузавац и палице.

Иранска полиција ухапсила је раније више од 100 реформиста, укључујући Мохамада Резу Катамија, брата бившег предсједника Ирана, рекао је водећи реформиста Мохамад Али Абтахи.

Ухапшени реформисти чланови су иранске водеће реформистичке странке Мошарекат.

Ахмадинеџад, с друге стране, планира да у главном граду касније у току дана организује прославу своје побједе и одржи "побједнички говор". Ахмадинеџад је оценио свој поновни избор за шефа државе као велику побједу, наводећи да су избори били потпуно слободни.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog