Društvo

Лажна узбуна: Обичан грип у Хрватској

ЗАГРЕБ - У Хрватској ипак нема новог грипа јер је пацијент за кога је речено да је преболио ту болест ипак имао само класичан грип.


Истичући да се радило о случају „обичног" грипа, хрватски министар здравства Дарко Милиновић је за „Дневник" Нове ТВ изјавио да је за насталу збрку крива погрешна интерпретација узорка узетог од болесника, при чему је тај узорак контаминиран у Лондону јер се налазио близу једног зараженога узорка.

Министар Милиновић је нагласио да је од одговорних у лондонској лабораторији тражио и добио извињење због учињене грешке.

Министар је рекао да је хрватским стручњацима био сумњив налаз из Лондона.

По писању медија, радило се о хрватском држављанину који се заразио за вријеме боравка у Турској и Египту, па се након повратка у Хрватску због симптома грипа прије осам дана обратио свом љекару.

Упућен је на кућно лечење, а његови су налази послани на анализу у Лондон, гдје је дошло до погрешног установљавања болести.

Објаснивши зашто још прије осам дана јавност није информисана о обољелом, министар је рекао да се, по протоколу Свјетске здравствене организације, узорак морао послати у Лондон, где се налази референтни центар за грип А, а да су резултати стигли тек данас.

Поменути пацијент лијечен је класичним лековима - витамином Ц и чајем, а након прележане болести код куће вратио се на посао.

У Хрватској је крајем априла, убрзо након вијести о ширењу новог грипа у свету, избила узбуна јер се сумњало да су једна студенткиња из Осијека и ученица из Самобора које су биле у САД обољеле од нове болести, али је испитивањем узорака утврђено да се радило о вирози.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog