Svijet

Иран: Савјет чувара одбија поништење избора

ТЕХЕРАН - Савјет чувара, највише иранско законодавно тијело, одбацило је могућност поништења резултата предсједничких избора одржаних 12. јуна, што су тражила два поражена кандидата.


"Савјет чувара одбацује могућност поништења предсједничких избора одржаних 12. јуна јер није било великих неправилности", јавили су ирански медији.

Извјештај је објављен дан након што је један од поражених кандидата за предсједника прореформски оријентисани свештеник Нехди Каруби поновио свој позив савјету чувара да поништи изборе према чијим је резултатима побиједник радикални Махмуд Ахмадинеџад.

Бивши ирански премијер Мирхосеин Мусави, који је био највећи против кандидат Ахмадинеџаду, такође је позвао на поништење избора због нерегуларности.

Савјет чувара је и раније јасно саопштио да неће поништии изборе те да су спремни да преброје насумично одабраних десет одсто гласачких листића.

Власти оптужују оптужбе опозиције да је било превара на изборима.

Након објављивања званичних резултата избора 13. јуна на улицама иранских градова избили су најраспрострањенији протести од исламске револуције 1979. године.

Поражени кандидати предалису укупно 646 жалби на изборе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog