Svijet

Турци смањили овлаштења војним судовима

АНКАРА - Турски парламент усвојио је закон којим се умањују овлаштења војних судова, што је био један од услова ЕУ.


Према новом закону, цивилни судови могу да процесуирају војна лица у вријеме мира за покушаје збацивања владе, као и кривична дјела у вези националне безбједности, организованог криминала и кршења Устава.

Цивилни судови моћи ће од сада да процесуирају цивиле у вријеме мира за прекрешаје који су дефинисани у војном кривичном закону.

Закон је изгласан "на брзину" након приједлога владајуће Партије правде и развоја /АКП/, која доминира у парламенту.

Усвајање закона подударило се са спором у Анкари у вези наводног плана војске, који се појавио у медијима почетком мјесеца, да дискредитује АКП, због њених напора да поткопа секуларни систем земље.

Војска је категоричо одбацила постојање овог плана и позвала цивилно тужилаштво да истражи "ко је измислио ту причу и зашто и да ли је позадина свега да се укаља углед турских оружаних снага".

Начелник генералштаба турске војске Илкер Басбуг рекао је да наводни план дио "растуће и организоване" кампање да се обрука војска.

Неколико пензионисаних генерала међу десетинама су осумњичених који су на суђењу због наводне завјере против турске владе са циљем изазивања хаоса и војног пуча у земљи.

Моћна турска армија, која је збацила четири владе од 1960. године, често се сукобљава са АКП јер сматра да ова странка поткопава секуларни систем ове већински муслиманске земље.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog