Svijet

Карл Билт против Ахмадинеџада

ЛОНДОН - Шведски министар иностраних послова Карл Билт оцијенио је да ирански режим покушава да се одржи користећи јаку репресију. Билт, чија земља преузима дужност предсједавајућег ЕУ 1. јула, сматра да то не може сакрити чињеницу да је режим у Ирану ослабљен.


"Ирански режим изгубио је легитимитет и на унутрашњем и на спољном плану", рекао је Билт.

Поводом екскалације у захлађењу односа између Ирана и Британије након хапшења групе Иранаца запослених у британској амбасади у Техерану, ЕУ је упозорила Иран да ће услиједити "снажан и колективан" одговор.

С друге стране, посланик Иранског палрамента Первиз Сарвари је рекао домаћим медијима да је "готово са толерисањем британске тајне политике мијешања у Ирану" и да ће "услиједити немилосрдан одговор" јер Британија "наставља свој преварантски приступ у чијем је средишту шпијунажа".

Лист "Дејли телеграф" у редакцијском коментару истиче да је демонизација Британије у Ирану појачана послије говора врховног вође ајатолаха Али Хамнеија у којем је описао Британију као "злу и издајничку" земљу.

Подсјећајући на скорије дипломатске спорове двије земље и улогу Британије у довођењу шаха Резе Пахлавија на власт у Ирану 1953. године, лист закључује да ће нови забрињавајући развој догађаја захтјевати много више лукавства и креативности.

Истим поводом "Фајненешел тајмс" пише о "дипломатској дилеми Запада" и у једној ауторској анализи из Вашингтона препоручује америчком предсједнику Бараку Обами да заузме "средњи курс" према Техерану - између "пружања руке и шибања".

То што би ангажовање у односима са Ираном могла да буде исправна америчка политка не значи да ће нужно дати и резултат, закључује "Фајненшел тајмс".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog