1

Politika

Санадер поднио оставку и именовао Јадранку Косор

ЗАГРЕБ - Предсједник Владе Хрватске и предсједник ХДЗ Иво Санадер поднио је оставке на ове функције. Као што је и било најављивано, на конференцији за штампу у 14:00, Иво Санадер је потврдио спекулације да ће поднијети оставку, те именовао Јадранку Косор за свог насљедника.


То је први пут након 40 година, да једна жена у Хрватској води Владу, а осим промјене у њеном врху, мијења се и састав Владе. Досадашњи министар пољопривреде, Божидар Панкретић, постаје потпредсједник Владе, а на његово мјесто долази кадар ХДЗ, Петар Чобанковић. Оснива се и ново министарство - Министарство управе, а његов министар биће Даворин Млакар.

Како је раније и најављивао, оставку у Влади дао је министар образовања, Драган Приморац, а посао ће промијенити и главни секретар ХДЗ, Иван Јарњак.

Јавност је остала ускраћена за децидно образложење зашто лидер ХДЗ и хрватске Владе напушта позицију.

"Због личних разлога дајем оставку на мјесто премијера и предсједника странке. Нећу се кандидовати за предсједника Републике Хрватске", рекао је Иво Санадер и додао: "Предложићемо да предсједница Владе буде Јадранка Косор, за то имамо преко 80 потписа коалиционих партнера".

Санадер, ипак, није отписао евентуални будући повратак у политику

Санадер, ипак, али није отписао евентуални будући повратак у политику.

"Не могу искључити да ћу се у будућности вратити политици", рекао је Санадер и објаснио да је ХДЗ јутрос одлучио да оформи функцију почасног предсједника странке, који ће учествовати у свим одлукама ХДЗ.

"Нисам болестан и нећу прихватити дужност у некој од европских институција, иако је било и таквих понуда", устврдио је Санадер, али разлоге своје оставке ипак није хтио сасвим да разјасни.

На питање медија да ли његов чин представља "напуштање брода који тоне", Санадер је рекао како пред проблемима и изазовима никада није бјежао.

"Да сам бјежао од проблема, не бих преузео ХДЗ након што је Туђман умро и са странком добио изборе 2003. и 2007. као ни локалне изборе 2001., 2005. и 2009. године. Ови тренуци нису само наши, ми смо колатерална жртва кризе која потреса свијет", објаснио је Санадер и закључио:

"Дубоко сам промишљао и након 20 година у политици, 10 у ХДЗ и шест у Влади, вријеме је за нову страницу".

 

Животопис Иве Санадера: Члан Друштва књижевника

Иво Санадер рођен је 8. јуна 1953. године у Сплиту, гдје је завршио основну школу и гимназију. Студије књижевности, компаративну књижевност и романистику, завршио је на Филозофском факултету у Инсбруку, гдје је 1982. докторирао на тему "Назор о свијету у позоришном делу Жана Ањуа".

У Тиролу у Аустрији, 1990. године, налази се међу оснивачима Хрватске демократске заједнице.

За посланика те партије у хрватском Сабору први пут је изабран 1992. године. У августу исте године, постаје министар за науку и технологију, а већ у јануару 1993. године, замјеник министра спољних послова, гдје је остао два мандата.

Од 1995. године био је шеф кабинета тадашњег хрватског предсједника, Фрање Туђмана, и главни секретар Вијећа одбране и националне сигурности.

Политички успон доживио је након смрти неприкосновеног поглавника ХДЗ, Фрање Туђмана, 1999. године. У априлу 2000. године, Санадер је изабран за новог лидера партије, што је потврђено и на страначким изборима, двије године касније.

На парламентарним изборима, у јануару 2000. године, поново је изабран за заступника у Хрватском сабору. У том мандату вршио је и дужност потпредсједника Одбора за спољну политику.

Два пута је биран за премијера Хрватске - први пут 23. децембра 2003. године, а други пут, 12. јануара 2008. године.

Објавио је двије књиге "И ружичасто је црно" и "Феномен парфема", а у сарадњи са Антом Стамачем саставио и антологију хрватске ратне лирике, која је преведена на десетак језика.

Написао је више научних и стручних текстова из области историје књижевности, политике и дипломатије. Члан је Друштва хрватских књижевника и Хрватског ПЕН центра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog