Svijet

Бугари бирају парламент у недељу

СОФИЈА - У Бугарској ће у недјељу, 5. јула, бити одржани парламентарни избори на којима ће Бугари одлучити која ће их од 18 политичких странака представљати у 41. сазиву Народног собрања.


Већина политичких станака данас ће концертима и партијским конвенцијама завршити предизборну кампању, будући да је сутра, дан прије избора, према бугарском законодавству ''дан за размишљање'', јавио је дописник Срне из Софије.

Бугарски парламент чине 240 посланика, а мандат бугарске скупштине је четири године. У бирачке спискове уписано је 6.884.271 грађана.

Према резултатима социолошких истраживања, очекује се да ће гласати између 3,5 и 3,7 милиона бирача и очекује се побједа десне партије Герб, чији је неформални лидер актуелни градоначелник Софије Бојко Борисов.

Тренутно владајућа Бугарска социјалистичка партија заузеће другу позицију, а политичка формација бугарских Турака Покрет за права и слободе - трећу.

Очекује се да цензус за улазак у парламент, који износи четири одсто, пређе осам партија и коалиција.

Бугарска је за парламентарне изборе у иностранству отворила 273 бирачких места. Изборе ће пратити 21 посматрач из Парламентарне скупштине Савјета Европе и 14 посматрача из Ирака. За праћење избора регистровано је и пет бугарских удружења и девет социолошлих агенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog