Politika

Радмановић: Тихић призива рат

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оцијенио је да је кључни проблем у БиХ одбијање лидера СДА Сулејмана Тихића да учествује у договорима политичких лидера, те истакао да су посебно проблематичне његове изјаве којима најављује сукобе у БиХ.


"Тихић, лидер СДА - најмоћније политичке партије из Сарајева, више пута у последњих мјесеци износи ставове у којима отворено и јавно говори о могућим сукобима у БиХ, што представља ремећење укупног стања у БиХ", рекао је Радмановић за "Независне новине".

Говорећи о недавно усвојеним закључцима Савјета за имплементацију мира /ПИК/, Радмановић је оцијенио да је тај дио коминикеа ПИК-а, са изнесеним оцјенама, потпуно обрнут у односу на стање у БиХ.

"Иако је на сједници ПИК-а било говора о Тихићевим изјавама у коминикеу нико то и не спомиње, а говоре се неке ствари које су превазиђене, због чега сматрама да ПИК није ушао у суштину проблема у БиХ и да такав начин рада не помаже стабилизацији стања у БиХ", истакао је Радмановић.

Коментаришући "прудски процес", Радмановић је рекао да је укључивање уставне реформе упропастило тај процес, истакавши да је данас реално говорити само о двије ствари код измјене Устава, које су једино потребне.

"Реално је да ускладимо Устав са Европском конвенцијом о људским правима и евентуално повећамо број посланика у парламенту БиХ", рекао је Радмановић, нагласивши да су остале ствари толико супротне да их је боље не отварати у предизборно вријеме.

Радмановић је оцијенио да ће страначки лидери, уколико буду реално приступали проблему, договорити неопходно, попут расподјеле имовине, а чиме ће се испунити циљ како би дошло до трансформације ОХР-а, са којим БиХ не може напријед.

Коментаришући рад Министарства иностраних послова /МИП/ БиХ, Радмановић је рекао да нико у БиХ није задовољан радом овог министарства, осим министра Свена Алкалаја и "једне мале екипе око њега".

"Чак и они који понекад јавно подржавају овакав рад МИП-а знају какви су пропусти у раду. То је једна од слабијих тачака у БиХ", рекао је Радмановић.

Он је додао да је МИП врло важан и мора радити у складу са Уставом и законима, показати више флексибилности у заједништву, не само код остваривања циљева спољне политике, него и код распоређивања људи и професионално, али и национално, јер је то уставна категорија у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog