Politika

Човић: До јесени један ХДЗ

САРАЈЕВО - Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да ће у наредна три мјесеца у БиХ бити проведено уједињење ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990.


"На достојанствен начин ћемо провести процес изградње ХДЗ БиХ и обећавам да ћемо то урадити у сљедећа три мјесеца", рекао је Човић јуче у Загребу, говорећи на Сабору ХДЗ Хрватске.

Он је додао да ће уједињени ХДЗ БиХ тако постати, како је рекао, снага која ће јасно рећи како жели уредити БиХ и тако обезбиједити равноправност за сва три народа.

"На тај би начин Хрвати изборили равноправност", истакао је Човић и позвао Загреб да подржи Хрвате у БиХ и да не укида двојно држављанство.

Замјеник предсједника ХДЗ 1990. Мартин Рагуж потврдио је опредјељење своје странке за процес уједињења и нагласио да тај процес треба бити проведен на начелима помирења.

"Потврђујем руку помирења и да овај процес проведемо људски и достојанствено, без побједника и поражених", рекао је Рагуж у свом говору на Сабору у Загребу, преносе хрватски медији.

Дојучерашњи предсједник ХДЗ Хрватске Иво Санадер на Сабору је упозорио да БиХ неће опстати без Хрвата и позвао на уједињење двије странке.

"Нека ХДЗ БиХ буде темељна снага Хрвата у БиХ, а Хрватска ће вам увијек бити подршка", поручио је Санадер у свом говору којим се опростио од функције предсједника странке, на коју је прошле седмице поднио оставку.

Раскол у ХДЗ БиХ догодио се 2005. године, а од тада су била три неуспјела покушаја уједињења ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog