Politika

Напредњаци о општинским коалицијама у сриједу

БЕОГРАД - Разговори Српске напредне странке са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС о формирању власти у београдским општинама Вождовац и Земун требало би да почну у сриједу.


Разговори ће најпре бити вођени између лидера странака, потврдио је замјеник предсједника СНС Александар Вучић.

Судећи према изјавама функционера тих странака, до договора би ускоро могло да дође, јер све странке у први план истичу интерес грађана те двије општине и потенцирају разговоре о локалним проблемима.

Из коалиције СПС-ПУПС-ЈС поручују да ће приоритет те коалиције у разговорима са напредњацима бити искључиво интерес грађана и да је договор могућ уколико се стране сагласе око тога.

Они истичу да предмет тих разговора неће бити ништа друго, па ни ставови странака о ЕУ, НАТО и другим питањима, на чему су сарадњу базирале СНС и коалиција Д С С- НС-НП.

Предсједник Извршног одбора СПС Бранко Ружић изјавио је раније да је сарадња са напредњацима могућа уколико она буде базирана на принципима који су прихватљиви свим странама, а основни принцип је интерес грађана и рад на инфраструктурним пројектима у тим општинама.

„Очекујем да ће разговори ићи својим током. Нама је приоритет пре свега интерес грађана. Уколико око тога успемо да се договоримо сигуран сам да постоји шанса да се из ове кризе изађе и да се расплете тај Гордијев чвор", рекао је Ружић.

Предсједник ПУПС-а Јован Кркобабић рекао да је договор са напредњацима могућ уколико се стране сагласе око тога, и изразио очекивање да би у току мјесеца договор могао да буде постигнут уколико се стране сагласе око циљева.

„Ја се надам да ће то у току јула бити завршено, уз врло прецизне, коректне разговоре и то о локалним проблемима. То значи да се у тим општинама не решава ни једно светско питање", објаснио је председник ПУПС-а.

Кркобабић је прецизирао да ће странке разговарати о комуналним и социјалним проблемима, о школству, здравству, канализацији, путевима и развоју тих локалних заједница у цјелини.

Председник СНС-а Томислав Николић је демантовао наводе неких медија да СПС нуди мањинску подршку напредњацима у Земуну и Вождовцу.

„Никада нисмо размишљали о мањинској подршци. Ми нећемо да радимо као мањинска влада било где. Онај ко мисли да помогне да грађани валоризују разултате избора, нека учествује са нама. Ми то нудимо потпуно отворено и јасно, а мањинске подршке нам нису потребне, нити ћемо на тај начин да стављамо судбину те већине која се формира у руке оних који данас гласају овако, а сутра онако", рекао је Николић у петак.

Напредњаци и народњаци су крајем јуна договорили сарадњу у формирању власти у Вождовцу и Земуну, али и сарадњу у циљу расписивања ванредних парламентарних избора и референдума о уласку Србије у НАТО, вођењу дослиједне државне политике у вези Косова и Метохије и Статута Војводине, који мора бити у складу са Уставом и донијет на основу закона о преносу надлежности Војводини.

Они су договор о формирању власти у Земуну и Вождовцу првобитно понудили радикалима, али будући су они одбили сарадњу са СНС, из тих странака су најављени разговори са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog