Politika

Могућност тужбе против високих представника?

БАЊА ЛУКА - Правни експерт и декан Правног факултета у Бањoj Луци Витомир Поповић сматра да је против међународних представника у БиХ, укључујући и највише званичнике ОХР, могуће покренути тужбе у земљама из којих су упућени у мировну мисију.


Он је рекао да је на простору БиХ било неколико међународних представника, који су на најгоре могуће начине кршили одредбе међународног права.

"То су, прије свега, високи представник Карлос Вестендорп, који је смијенио предсједника РС и тиме узроковао штету на готово свим пољима, затим Волфганг Петрич, због самоиницијативне измјене Устава и наметања рјешења. И, наравно, Педи Ешдаун, који се у БиХ више понашао као гангстер, него као међународни званичник. Против таквих службеника, требало би да се покрену поступци", изјавио је Поповић.

Он истиче да су у свим наведеним случајевима међународни представници изашли изван овлашћења, покривених имунитетом.

Поповић сматра да представници међународне заједнице не могу да проводе закон, тако што ће убити некога и послије тога се скривати иза имунитета.

"По међународном праву и Бечкој конвенцији о дипломатским имунитетима, међународни званичници уживају имунитет УН, који се односи само на обављање одређених овлашћења, која им у складу с међународним правом и припадају", појашњава Поповић и додаје да, по изласку из тих овлашћења, сносе одговорност.

Он истиче да се нису само високи представници огријешили о међународно и домаће право и да, како је навео, ништа мање нису грешни ни представници СФОР и других међународних организација, који су отишли предалеко у својој заштитничкој мисији.

"Најбољи примјер за то јесте брутално премлаћивање свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра у Палама, па убиство Раде Абазовић у Рогатици и низ других случајева", рекао је Поповић.

Сенатор РС Мирослав Микеш каже да представници међународне заједнице не раде у своје лично име и да подносе рачуне одређеним органима, а сваки од њих рачун полаже и влади земље из које долази.

Микеш сматра да они проводе политику својих земаља и међународне заједнице, те да би подношење тужбе против тих појединаца значило подношење тужбе и против њихових влада.

"Свако има право да поднесе тужбу или кривичну пријаву, ако сматра да за то има основа, али сматрам да то није политички мудро. Представници међународне заједнице, конкретно у БиХ, имају дипломатски имунитет. Од таквих пријава и тужби сматрам да нема никаквих резултата", рекао је Микеш.

Он је нагласио да РС треба аргументима, те максималним политичким консензусом да ојачава своју улогу у оквиру БиХ, како би стране судије и тужиоци отишли из БиХ, те да ОХР прерасте у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Микеш истиче да онај ко сматра да заиста постоји основ да се против појединих међународних представника поднесе пријава, има право да то учини, али да исто тако мора знати да ће о томе коначан став дати међународни судови и органи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog