Društvo

Шта о БиХ веле у ''Дојче веле''

БИЈЕЉИНА - БиХ је и даље веома подијељена и 13 година након потписивања Дејтонског мировног споразума и мада су мир и безбједност већ дуго времена успостављени, мали број расељених лица вратио се кућама у области у којима њихова етничка група није у већини, извјештава "Дојче веле".


У коментару под насловом "Нормализација у БиХ стиже у малим дозама" наводи се да, упркос томе, расте осјећај међу неким људима да је вријеме да се међународна заједница повуче и преда више одговорности за будућост земље локалним политичарима.

Дејтонски споразум, који је окончао крвопролиће у БиХ крајем 1995. године, једна је од малог броја питања око кога се већина у БиХ слаже. Сви ће вам рећи да је споразум успјешно окончао рат, али да је подбацио у смислу проналажења дугорочног пута за будућност земље, наводи "Дојче веле".

Према истом извору, оно што је можда најзначајније за будућност земље јесте чињеница да се дјеца образују по различитим школским системима - бошњачком, српском и хрватском.

"Иако политичари признају да ситуација у школама није идеална, чини се да нико нема план за интегрисање образовних система", преноси "Дојче веле".

Њемачка мрежа оцјењује да политичка клима, међутим, тренутно није баш позитивна.

Високи представник је недавно поништио закључке Народне скупштине РС о преносу овлаштења након вишенедјељених консултација, тврдећи да су у супротности са Дејтонским споразумом, подсјећа "Дојче веле" и додаје да није изненађујуће што Срби желе што скорије затварање ОХР-а.

Премијер РС Милорад Додик рекао је прије него што је високи представник поништио закључке да није сигуран да ОХР ради у најбољем интересу РС.

"ОХР има мали број запослених међународних представника, већина их је из БиХ, односно из Сарајева. Ти људи створили су лош однос, лоша осјећања према РС", каже Додик.

Као и у свему другом, политичари у два ентитета подијељени су око овог питања. Политичари у ФБиХ сматрају да БиХ нема довољно јаке централне институције да би био затворен ОХР. Харис Силајџић - бошњачки члан Предсједништва БиХ рекао је да ће он учинити оно што може да осигура да ОХР остане и након истека ове године.

Он, међутим, признаје да се чини да постоји политички консензус да је сада вријеме да се повуче ОХР, остављајући само специјалног представника ЕУ, који нема извршну власт.

Упркос манама и Дејтонског споразума и БиХ, чињеница да је земља у миру посљедњих 13 година само по себи је значајно достигнуће. Стопа незапослености је висока, али су кафићи и у Сарајеву и Бањој Луци пуни, коментарише "Дојче веле".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog