Politika

Хрватска: Нови премијер - исти министри

ЗАГРЕБ - Мандатар Јадранка Косор представила је данас нову владу Хрватске у Сабору, у којој је већина досадашњих министара.


Новост је то да ће на челу Министарства управе бити Даворин Млакар, Министарство науке и образовања преузеће Радован Фукс, а Министарство бораца Томислав Ивић, док је Бјанка Матковић, министар без портфеља.

Очекује се да ће Косорова имати 78 гласова, односно један више од 77 потребних да би била изабрана за премијера.

За нову владу, највјероватније, ће гласати 66 посланика ХДЗ, шест ХСС, два гласа ХСЛС, један глас пензионера и три из реда мањинског народа. Преговори са посланицима СДСС одржани су јутрос, али нису познати резултати преговора.

Косорова је у обраћању Сабору изразила спремност да преузме функцију премијера, истичући да, без одуговлачења и калкулисања, жели кренути даље у оправак макроекономских услова и привредне ситуације у Хрватској.

Она је најавила наставак инфраструктурних инвестиција, реформу правосуђа и државне управе, те борбе против корупције и организованог криминала.

Косорова је, успркос блокади Словеније, обећала улазак Хрватске у ЕУ.

У хрватском парламенту у току је жучна расправа о будућој влади и њеном програму, јер посланици из опозиције траже ванредне изборе, као једино рјешење за кризу у земљи.

Хрватски премијер Иво Санадер поднио је у сриједу, 1. јула, оставку на функцију предсједника Владе и ХДЗ, како је рекао, из личних разлога.

У петак, 3. јула, хрватски предсједник Стјепан Месић повјерио је мандат за састав нове владе Јадранки Косор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog