Politika

Српска треба да има посланике у Србији

НОВИ САД - Предсједник Србије Борис Тадић треба да у парламентарну процедуру одмах стави иницијативу премијера Републике Српске Милорада Додика да РС у Скупштини Србији има два или три своја посланика, оцијенио је потпредсједник Српске радикалне странке Милорад Мирчић.


"СРС подржава потпуно оправдану и на месту иницијативу Милорада Додика о посланицима из РС у парламенту Србије, због чега би председник Тадић под хитно требало да ју ставити пред посланике Скупштине Србије", рекао је Мирчић.

Он је оцијенио да међународној заједници у овом тренутку није у интересу да се супротстави Додиковој иницијативи, као и да она не била дестабилизујућа за регион.

"Иницијатива се уклапа у настојања Европе, али и Америке о тесном регионалном повезивању света и не видим ниједан разлог да међународна заједница онемогући српском народу преко Дрине право да се и путем својих посланика још више повеже с матичном државом", додао је Мирчић.

Он је навео да слични примјери већ постоје у државама из најближег окружења.

"Познато је да је Хрватска давно дала држављанство Хрватима из БиХ, који су данас веома активни у политици те државе. Зато је потпуно нормално да и српски народ преко Дрине учествује путем својих изабраних представника у политичком животу Србије. То је, уосталом, и вековни национални интерес Срба", констатовао је Мирчић.

Премијер РС Милорад Додик недавно је изјавио да би грађани РС вољели да изаберу два-три посланика, који би били интегрисани у Скупштину Србије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog