1

Svijet

Трка са биковима кобна за Шпанца

ПАМПЛОНА - У традиционалној трци с биковима у шпанском граду Памплони јуче је настрадао Данијел Химено Мореро, 27-годишњи Шпанац, који је у општој гужви приликом четврте трке на прослави празника Светог Фермина избоден у врат.


Фестивал који годишње привуче око милион посјетилаца наставља се без обзира на ову трагедију и трајаће до уторка.

Млади Мадриђанин је хитно пребачен у болницу и подвргнут хируршкој интервенцији, али упркос томе је подлегао повредама које му је задао бик по имену Капућино. Још три тркача су повријеђена у истом инциденту, до ког је дошло када се овај бик светлосмеђе боје одвојио од главне групе животиња и залетио право у групу тркача и гледалаца.

Бикови који се одвоје од групе су најопаснији, јер изгубе оријентацију и почињу да нападају људе. Мореро је на фестивал дошао са родитељима и дјевојком која га је и идентификовала.

Несрећа се догодила у близини стартне позиције чувене трке која се на дужини од 850 метара одвија улицама Памплоне. Тркачи су од побјесњелог бика покушали да побегну тако што су прескакали дрвене баријере у преграђеној улици. Животиња је, међутим, једног од тркача бацила у ваздух, а затим почела да га боде роговима када је пао на земљу, док су други тркачи покушали да га спасу тако што су бика тешког 515 килограма вукли за реп и ударали штаповима.

Фернардо Бонета, директор локалне болнице „Вирхен дел Камино", изјавио је да је од почетка фестивала убодне ране задобило троје људи, а шесторо је повређено приликом пада у гомили тркача. Међу повређенима је и 61-годишњи Американац који је добио ударац у груди и има унутрашње крварење у плућима. Бонета је открио да су од странаца још повријеђени 20-годишњи Британац из Лондона, 24-годишњи Аргентинац и Американац стар 63 године који има повреду рамена.

Од 1924. до данас у Памплони су бикови пробадањем роговима убили 15 људи, а последњи овакав случај догодио се приликом фестивала организованог 1995. године када је настрадао 22-годишњи Американац Метју Тасио.

На сајту шпанског листа „Ел Мундо" наведено је да је последња смрт коју је бик изазвао налетањем на групу људи, а не пробадањем роговима, забиљежена 2003. када је Фермин Ечебери, 63-годишњи шпански тркач са биковима, пао у маси и након дуго времена проведеног у коми издахнуо у болници.

Одјевени у бијело и опремљени црвеним марамама, туристи и Шпанци трче сваке године испред разбјешњелих бикова, који ће се касније током дана у арени за борбу суочити са матадорима. Активисти друштава за заштиту животиња противе се овој традицији, али она се сматра једном од карактеристика шпанске културе.

Ова манифестација привукла је пажњу свијета након што је Ернест Хемингвеј, писац и добитник Нобелове награде за књижевност, објавио 1926. године роман „Сунце се поново рађа" у којем је описао прославу Светог Фермина и трке с биковима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog