Društvo

Олакшице за брокерске куће

БАЊА ЛУКА - Централни регистар хартија од вриједности Републике Српске, ради лакшег превазилажења ситуације на тржишту капитала, од првог маја знатно је смањио износ накнада за услуге које обавља берзанским посредницима, првенствено из дијела послова обрачуна и поравнања.


"Централни регистар не наплаћује накнаду за услуге обрачуна и поравнања проистекле по основу трговине обвезницама на берзи, која је раније износила 0,07 одсто од вриједности посла. Уједно је и знатно смањена накнада за обрачун и поравнање послова с акцијама и износи 0,015 одсто, умјесто некадашње цијене од 0,1 одсто од вриједности посла", рекла је директор Централног регистра Јасминка Ђукић.

Према њеним ријечима, овим мјерама директним учесницима на тржишту капитала олакшали су пословање, односно омогућили њихов опстанак, јер је већ пет брокерских кућа угашено.

Ђукићева је додала да је, у настојању ублажавања посљедице кризе, умањен и износ накнаде за обављање депозитарних послова свим ЗИФ-овима до краја ове календарске године.

У брокерским кућама позитивно су оцијенили овај корак Централног регистра, наводећи да им је значајна свака олакшица.

"Наведена одлука значи много и за брокере и за клијенте. Чињеница је да се у посљедње вријеме највише тргује обвезницама, а накнаде за те услуге се не наплаћују, значи пословање без губитака и уштеде", рекао је Борис Пешевић из брокерске куће Брокер "Нове".

Директор брокерско-дилерског друштва ''Адвантис брокер'' Бранко Кецман рекао је да је Централни регистар направио врло важан и позитиван корак који је добродошао брокерским кућама, те да се стварају уштеде, које нису нимало безначајне у условима отежаног пословања.

Друштво за управљање ПИФ Цептер сматра да је одлука Централног регистра исправна и да примјењују цјеновник прилагођен ситуацији на тржишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog