Društvo

Рајко Кузмановић не долази на парастос за погинуле у РСК

БАЊА ЛУКА - Шеф Кабинета предсједника Републике Српске, Драшко Милиновић, у име предсједника РС Рајка Кузмaновића, присуствоваће данас служењу парастоса у Храму Свете Тројице и положиће цвијеће на гробљу Свети Пантелија у Бањој Луци, у знак сјећања на страдања српских цивила и војника из Републике Српске Крајине.


У акцији хрватске војске "Олуја" су, према евиденцији Документационо-информационог центра "Веритас", погинула и нестала 1.922 Србина.

Предсједник "Веритаса" Саво Штрбац је подсјетио да је од укупног броја жртава до сада ријешена судбина 813, док се на евиденцији несталих води још 1 109, од чега 756 цивила, међу којима су 364 жене.

Према подацима "Веритаса", око 1.500 припадника Српске војске Крајине преживјело је заробљавање, а 3.200 старих и немоћних, који нису могли или хтјели напустити своја огњишта, интернирано је у логоре за цивиле.

Обиљежавање прогона Срба из РСК почело је синоћ паљењем свијећа за помен страдалима испред храма Христа Спаситеља у Бањој Луци и духовном академијом.

Програмом обиљежавања прогона Срба из РСК данас ће у храму Свете Тројице у Бањој Лци бити одржан парастос погинулим цивилима и војницима, положено цивијеће на гробљу ''Свети Пантелија'' у Бањој Луци и даћа у просторијама Кола српских сестара.

У Културном центру "Бански двор" у Бањој Луци, сутра ће бити уприличена промоција књиге "Српска Крајина".

Парастос погинулим цивилима и борцима биће одржан у четвртак, 6. августа, у Новом Граду, а у петак, 7. августа, у Дрвару и Петровцу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog