Svijet

Бугарска не одустаје од нове нуклеарке "Белене"

СОФИЈА - Бугарски министар економије, енергетике и туризма, Трајчо Трајков, рекао је да се Бугарска не одриче пројекта нуклеарне електране "Белене" и да се сада анализирају постигнути споразуми и могућности за његову даљу реализацију.


Трајков је рекао новинарима да се тренутно предузимају "мјере провјере различитих компанија на различитим нивоима", али да прије неких конкретних резултата не жели да их коментарише.

Њемачки "Фајненшл тајмс Дојчланд", позивајући се на неименовани извор, јуче је објавио да ће изградња друге неклеарке у Бугарској - "Белене" бити обустављена, јер нису обезбијеђена потребна новчана средства у износу од четири милијарде евра.

Према истом извору, "пројекат у коме њемачка компанија 'РВЕ' има удјела од 49 одсто биће заустављен", а Бугарска ће ту одлуку саопштити сљедеће седмице.

Бугарска је прошле године отпочела изградњу нове нуклеарке "Белене", која се налази на сјеверу Бугарске, на Дунаву, а изградња је повјерена руској компанији "Атомекспортстрој".

Уговор о изградњи са овом компанијом потписан је током посјете руског предсједника Владимира Путина Бугарској, 18. јануара 2007. године.

Изградња нукларке, која ће имати два реактора, коштаће 3,99 милијарди евра, а планирано је да први реактор нове нуклеарке буде завршен до 2013, а други до 2014. године.

Бугарска је крајем прошле године започела разговоре са Русијом о кредиту од 3,8 милијарди евра за изградњу нуклеарке "Белене", а до захтјева за руским финансирањем пројекта дошло је након инсистирања њемачке компаније "РВЕ" да се питање финансирања уреди прије почетка изградње централе.

Бугарска је на приједлог Европске комисије непосредно прије уласка у ЕУ затворила прва четири 440-мегаватна реактора једине нуклеарке у земљи - "Козлодуј".

Први и други реактор су затворени крајем 2003. године, а трећи и четврти непосредно прије учлањења у ЕУ, крајем 2006. године. У функцији се налазе пети и шести реактор јачине по хиљаду мегавата, новије руске производње, који задовољавају безбједносне критеријуме Европске комисије.

Нуклеарка "Козлодуј" налази се на Дунаву, око стотину километара од границе са Србијом, а састоји се од шест реактора из бившег СССР.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog