Svijet

Данас 64. годишњица атомског напада на Нагасаки

НАГАСАКИ - У Нагасакију је обиљежена 64. годишњица атомског напада америчке војске на овај јапански град у којем је погинуло око 39 000 људи, а вјерује се да је од посљедица радијације умрло њих 75 000.


На данашњи дан, 1945. године, америчка војска је бацила атомску бомбу на Нагасаки и то је био други нуклеарни напад америчких снага током Другог свјетског рата наког чега је Јапан капитулирао.

Први нуклеарни напад у историји човјечанства био је само три дана раније, 6. августа 1945. године када је америчка војска бацила бомбу на Хирошиму од чијег је удара и посљедица радијације страдало 140 000 људи.

Мета другог нуклеарног напада био је град Кокура, али је због велике облачности, друга мета на листи био град Нагасаки.

Иако је бомба била јача од оне која је бачена на Хирошиму, због планинског терена , разарање је било мање.

Градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе апеловао је данас на лидере земаља свијета да се уведе забрана атомског оружја.

"Два су пута испред нас - један нас води у свијет без нуклеарног оружја, а други ка уништењу и патњама које смо преживјели у Хирошими и Нагасакију прије 64 године", рекао је градоначелник Нагасакија око 11.00 часова по локалном времену, у тренутку када је 9. августа 1945. америчка атомска бомба сравнила Нагасаки.

Он је позвао лидере земаља које имају нуклерано наоружање да дођу у Нагасаки и разговарају са онима који су преживјели атомски напад.

Годишњица у Нагасакију обиљежена је и минутом ћутања и уз звоњаву великог звона у градском Парку мира, а пред више хиљада окупљених говорили су и јапански премијер Таро Асо и други званичници.

Нагасаки је по завршетку рата поново саграђен и поново постао лучки град са развијеном индустријом бродоградње.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog