Svijet

У Кини евакуисано милион људи

ТАЈПЕЈ - Кинеске власти увеле су ванредно стање у земљи, а милион људи је евакуисано због тајфуна Моракот, који је након што је опустошио дијелове Филипина и Тајвана, дошао и до Кине.


Око један милион људи је евкауисано са источних кинеских обала, укључујући око 470 000 у Жеђиангу и више од 485 000 у сусједном Фуђијану.

Центар тајфуна удаљен је од кинеске обале стотињак километара и креће се према граду Венжоу у којем живи нешто мање од осам милиона људи.

У неколико тајванских области пало је рекордних 200 центиметара кише у петак и суботу што је изазвало најгоре поплаве за посљедњих 50 година.

Центар за спасилачке операције саопштио је да је 29 људи нестало на југу те земље, а једна жена је погинула када је њен аутомобил слетио у јарак у вријеме олујних киша у области Каохсијунг.

Централни метеоролошки биро Тајвана саопштио је да је тајфун донио вјетрове који дувају брзином од 108 километара на час и да се креће у правцу сјеверозапада према Кини брзином од 11 километара на час.

Моракот је први тајфун који је погодио Тајван ове године.

Тајфуни се најчешће појављују у периоду између јула и септембра и често у планинским регионима изазивају људске и материјалне губитке због клизишта и поплава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog